Összeült a kerületi diákparlament

Írta:  2014.02.24.
A helyi diákparlament február 21-én tartotta éves ülését a Kondor Béla Közösségi Házban. A diákok fontos kérésekkel álltak a kerület vezetősége elé.

A kerületi diákparlament ez évi ülését február 21-én tartotta meg a Kondor Béla Közösségi Házban. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, valamint a Kerületi Diákönkormányzat (KEDÖK) közös rendezvényén a helyi általános és középiskolák diák-önkormányzati képviselői és a segítő tanáraik vettek részt. A rendezvényen a tanulók összefoglalták az előző évi tapasztalataikat, megosztották a kéréseket és a javaslatokat a kerület vezetőivel, és tájékoztatást kértek a lehetséges megoldásokról.

Fontos a diákok véleménye

Az idei parlament alkalmából Császár Bíró Lilla, a közösségi ház vezetője köszöntötte a küldötteket, aki elmondta: a művelődési ház ajtaja egész évben nyitva áll a diákok előtt. Az ülést Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat 2014-ben is azon lesz, hogy a megfogalmazott kérések közül minél többnek tudjon eleget tenni, és hogy folytassa a már megkezdett fejlesztéseket. Szarvas Attila, az önkormányzat oktatási, közművelődési, sport és ifjúsági bizottságának elnöke kifejtette: fontos, hogy az iskolák minél nagyobb számban képviseltessék magukat a fórumon, hiszen a diákok sokszor olyan problémákat vetnek fel, amelyeket a felnőttek már máshogy látnak, vagy nem vesznek észre.
A parlamentet Ravasz Balázs művelődésszervező vezette. Először beszámolt az előző évben megvalósult programokról, rendezvényekről és fesztiválokról. Ennek keretében a Kerületi Diákparlament egyöntetűen köszönte meg az önkormányzat 2013-as évben tett erőfeszítéseit és a megvalósult fejlesztéseket. Ezután a felszólalások következtek. Idén 14 iskola képviseltette magát a fórumon, és minden intézmény képviselője szót kapott. Az ülésen az általános iskolások 2, a középiskolások 3 szavazati joggal élhettek.

Gyalogátkelők és bicikliutak

A felszólalások főként a biztonságosabb közlekedésre és az iskolák jobb megközelítésére irányultak. A tanulók kérték az önkormányzatot, hogy folytassa a megkezdett fejlesztéseket, például az utak, járdák felújítását, átalakítását. Ezenfelül a kerületi diákparlament az önkormányzat közreműködését kérte a kompetenciáján kívül álló közlekedési-tömegközlekedési elképzelések megvalósításában, valamint hogy a megszülető konkrét javaslatokat az önkormányzat képviselje a főváros irányában. Szó esett továbbá a közterületek tisztán tartásának fontosságáról és a délutáni szabad idő hasznosabb eltöltésének lehetőségeiről is.