Budapesti díj a jubiláló kávéháznak

Írta:  2014.03.02.
Tarlós István főpolgármester Budapest Márka elismerésben részesítette a Zila Kávéházat.

Tarlós István főpolgármester Budapest Márka elismerésben részesítette a Zila Kávéházat. Az oklevelet Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Ughy Attila polgármester adta át február 27-én Zila Lászlónak, a kávéház mestercukrász tulajdonosának.

A Budapest Márkát a fővároshoz köthető kiemelkedő termék, szolgáltatás, kimagasló fővárosi kulturális-művészeti eredmény, továbbá a kimagasló fővárosi közszolgáltatások elismerésére alapította a Fővárosi Önkormányzat Szentes Tamás főpolgármester-helyettes indítványára.
A díjazottakra a Fővárosi Közgyűlés tagjai tehetnek javaslatot. Az elismerés oklevéllel jár, valamint a Budapest Márka emblémáját a díjazottak feltüntethetik a honlapjukon, üzletükön, termékükön, hirdetéseikben egyaránt.

A Budapest Márka-díjat Szentes Tamás és Ughy Attila polgármester adta át
Zila László mestercukrásznak, a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda tulajdonosának.
– Zila László 1984 óta készíti országosan és nemzetközileg is elismert cukrásztermékeit – mondta a polgármester. – Az alapító által szabadalmazott süteményformával készített torta Magyarország ország tortája is volt. A XX. század eleji kávéházi hangulatot idéző cukrászda étteremként is működik, melyet előszeretettel látogatnak a helyi lakosok, valamint más kerületekből és városokból érkező vendégek egyaránt.

Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda

Zila László a Krisztina cukrászdát 1984-ben nyitotta meg, s a névválasztás nem volt véletlen, akkor született kislányáról nevezte el. Majd sikerült megvásárolnia a területet, az igen elhanyagolt állapotban lévő strandöltöző, a korábbi Lövő-ház épületét. Mivel a Krisztina cukrászda neve már jól csengett a kerületen túl is, a tulajdonos úgy döntött, hogy a kávéház mintegy tradícióként a családnevet fogja viselni, hiszen két fiú is van a családban. Az épület mérete alkalmasnak látszott egy polgári kávéház kialakítására.
Tavasztól őszig, a kerthelyiség ősparkjában élvezhetik a vendégek a kellemes környezetet. Igazi kuriózum, a kert hátsó részében lévő két terebélyes, százéves platánfa. Széchenyi, Batthyány Elemér, Festetich gróf, Andrássy Géza, Szemere Miklós, Krúdy Gyula és még sok más híres ember fordult meg e helyen. A Zila családnak köszönhetően több mint egy évszázaddal később, mi is gyönyörködhetünk a kellemes hangulatú, múlt századot felidéző környezetben, amely immár Budapest gyöngyszemévé vált.
 

A mestercukrász az évek során számos elismerésben részesült, többek között 2003-ban aranykoszorús mestercukrász címet kapta meg, 2010-ben elnyerte az Év gasztronómusa díjat, amit először ítéltek oda cukrásznak. A Zila cukrászcsapata már négy országtortát készített.
– A legbüszkébb a Zila tortaforma innovációra vagyok, amelyet már ötvenöt országban ismernek– mondta a mestercukrász. – Én találtam fel, készítettem el, szabadalmaztattam világszerte. Nem adtam el a szabadalmat külföldre, saját magam gyártom, amihez meg kellett tanulnom a szilikonforma készítését is. A szüleim is itt éltek a kerületben és én is a születésem óta itt lakom, itt jártam iskolába, ugyanígy a gyermekeim is, akik mindannyian a családi vállalkozásban tevékenykednek.