Lemondtak, de nem búcsúztak

Írta:  2014.03.05.
A Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) március 3-án ünnepélyes keretek között búcsúztatta Kőfalvi Pált, a civil szervezet volt elnökét és Farkas Ferencné elnök-helyettest.
A Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület (NYÉVE) március 3-án ünnepélyes keretek között búcsúztatta Kőfalvi Pált, a civil szervezet volt elnökét és Farkas Ferencné elnök-helyettest. A városvezetés nevében Ughy Attila polgármester, Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester és Csomó Tamás alpolgármester a megköszönte a NYÉVE volt vezetőinek munkáját.

Kőfalvi Pál és Farkas Ferencné a NYÉVE legutóbbi közgyűlésén bejelentették, hogy lemondanak tisztségükről, amit fájó szívvel, de tudomásul vett a tagság. Kőfalvi Pál immár 81 éves, Farkas Ferencné (Margó) is a hetvenes éveinek végét tapossa, és az utóbbi időben az egészsége is megromlott. Pali bácsi átadta a stafétabotot az új Freyberger Lászlónak, az új elnöknek, néhány hasznos útravaló kíséretében: „Teremtsetek olyan légkört, hogy mindenki örömmel jöjjön az egyesületbe. A problémákat ne hangoskodással oldjátok meg, hanem szeretettel, megértéssel, odafigyeléssel, szép szóval…
Minden belépő új taggal beszélgessetek el az egyesületi életről. A tagság értékes javaslatait hasznosítsátok a mindennapi munkában. Ne felejtsétek soha, amit az elmúlt években többször hangsúlyoztam: „Embernek lenni minden körülményben”.

Ughy Attila üdvözölte a NYÉVE tagságát és kérte, hogy vegyenek részt a kerületi március 15-i ünnepségen, ahol az egyesület két kiváló volt vezetője, Kőfalvi Pál és Farkas Ferencné Mi Szívügyünk Elismerő Oklevélben részesül. Kucsák László is meleg szavakkal szólt a nyugdíjasokhoz, sok erőt, jó egészséget kívánt a tagságnak, a volt és a jelenlegi vezetőknek.
Farkas Ferencné 21 éve lépett be a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesületbe és tíz éve tagja az elnökségnek. Mindvégig lelkiismeretesen sok munkát végzett az idősekért. A nyugdíjasoknak a szociális csomagokat előkészítésében, kiosztásában segített, a Virágos kerületért” című mozgalomban zsűrizett, megszervezte az erdőtakarítást, nagy energiával vett részt a NYÉVE rendezvények előkészítésében, klubdélutánok, kirándulások szervezésében…

Kőfalvi Pál 23 évvel ezelőtt alapította meg a Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesületet, amelynek mindvégig az elnöke volt. A kezdeti időktől felvállalt minden munkát, amivel az idős embereket segíthette. Ha kellett tüzelőanyagot szerzett, karácsony előtt a saját kocsijával szállította ki a kisnyugdíjasoknak a segélycsomagot, látogatta és segítette a betegeket. Az alapító tagok közül már csak kevesen élnek, de az évek alatt ezernél is több tagot számlált az egyesület. Az, hogy az elmúlt évek változó világában ennyi embert együtt tudott tartani, annak köszönhető, hogy szereti és tiszteli az embereket. Az egyesületi feladatok mellett mindig szakított időt arra, hogy meghallgassa az idős emberek panaszait, legyen az családi gond vagy bármi más.
– 1990 tavaszán vetődött fel először bennem a gondolat, hogy létre kellene hozni egy nyugdíjas szervezetet – mondta Kőfalvi Pál. – A célom az volt, hogy a XVIII. kerület időskorúaknak legyen egy hely, egy szervezet, egy lehetőség, ahová minden akadály nélkül, minden elkötelezettség nélkül beléphet, társaival beszélgethet, kártyázhat, sakkozhat, részt vehet bizonyos rendezvényeken, ahová emelt fővel léphet be és emelt fővel távozhat, és ahol jól érezheti magát.

Rövid idő alatt több mint 1500 tagja lett az egyesületnek.
A következő fontos esemény a MALÉV-nyugdíjasokkal való fuzionálás volt, összehívták a meglévő tagságot és megválasztották az elnökséget.
Az alapfeladatok mellett néhány év után a kulturális oldalt erősítették. Országjáró kirándulásokat szerveztek, elindították a táncklubot, valamint kiállításokat rendeztek, írókat, költőket hívtak meg rendezvényeikre. Gazdagnak mondható az egészségügyi programjuk is, ugyanis az elmúlt több mint két évtizedben számtalan előadást és egészségügyi bemutatót tartottak… Évente megemlékeztek az idősek világnapjáról – amire Kőfalvi Pál és Farkas Ferencné is nagyon büszke volt – és egyre nívósabb műsorokkal köszöntik a kerületi időskorúakat. A rendszeres programok újabbakkal bővültek, úgymint kézimunkaszakkör, számítógépes oktatás, nyelvtanulás.