Az olvasás éjszakája

Írta:  2014.03.25.
Nagy lelkesedéssel fogadták a gyerekek a március 21-i estétől másnap reggelig tartó könyvmolyok éjszakáját a Tengerkincs Játszóházban.

Immár második alkalommal szervezte meg a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) a nagysikerű Lesenacht azaz a könyvmolyok éjszakája programot. Az ötletet a Németországban már régóta nagy népszerűségnek örvendő Lesenacht adta. A gyerekek késő este összepakolják kedves könyveiket, plüssállataikat, kicsi lámpásaikat, az éhség elleni túlélőcsomagjukat, összetekerik matracukat, takarójukat, és bemennek az iskolába. Ott elhelyezkednek egymás mellett a földön, és olvasni kezdenek.
– A programot ettől kicsit eltérően szerveztük meg – mondta Fekete György, a NNÖ elnöke. – A matracokat, a fejlámpákat, néhány német nyelvű könyvet és újságot önkormányzati pályázati támogatásból vásároltuk meg, de az olvasnivaló nagy részét otthonról hoztuk el. Az első alkalommal a diákok 200, az idén már 400 német nyelvű olvasnivaló között válogathattak. Tavaly 70, az idén 100 tanuló vett részt a programon, többen is jelentkeztek, de ennél többen nem férnek el a játszóházban.

– Aki lemaradt a mostani programról, kárpótlásul elvisszük az ingyenes bajai kirándulásra, ami azért is érdekes, mert itt erős német nemzetiségű közösség él – tette hozzá Molnár Hajnalka, a NNÖ elnökhelyettese.
Rácz Regina éppen a Halt an, Fremder!, Brickner Fanni pedig Pferde című könyvet olvasta, Bodri Szonja is egy lovakról szóló kiadványt forgatott a kezében, amikor odaléptem hozzájuk. Mindhárman a Piros iskola 4. osztályos diákjai. – Nagyjából megértem a német nyelvű szöveget, aminek nagyon örülök – kezdte a beszélgetést Regina.
– A korábbi programon nem vettem részt, az osztálytársaim szóltak, hogy jöjjek el – vette át a szót Fanni. – Az éjszaka olvasunk, beszélgetünk, kicsit alszunk is. Az éjszaka megszavazták a nebulók, hogy kié a legötletesebb hálósapka.
A gyerekek reggel kakasszóra ébredtek, s megreggeliztek, mielőtt a szüleik megérkeztek.