Tanulni soha nem késő!

Írta:  2014.03.25.
Tudásszomjas 50 pluszosokkal telik meg a polgármesteri hivatal tanácsterme péntekenként és szombatonként.
Az emberek érdeklődése nem szűnik meg azzal, hogy nyugdíjasok lesznek. Sokan egyedül maradnak idős korukra, és nem nagyon mozdulnak ki otthonról, szinte a négy fal között élnek. Az egyedüllét miatt még inkább elidegenednek, ráadásul ebben a korban már nagyon nehéz új barátságokat kötni, társaságot szerezni. Ezért is hasznos a Nyugdíjas Akadémia, mert egyrészt ismeretgyarapító programokat, örömöt adó szellemi élményt nyújt, másrészt ismeretséget köthetnek egymással az idős emberek.
Legutóbb Kovács György, a Zsigmond Király Főiskola oktatója tartott előadást Közösségteremtés időskorban címmel.

– Örök probléma a generációk közötti viselkedéskülönbségek kezelése. Az időskorra az embereknek megváltozik a viselkedésük és a társadalomhoz való viszonyuk. Nem tudják követni a változásokat, nem tudnak azokhoz alkalmazkodni. Ha alkalmazkodnak is, azt a társadalom nyomására teszik és nem a saját érdekükben.
Franciscy Erzsébet korábban gyógypedagógusként, logopédusként tanított, majd pszichológusi diplomát szerzett, és iskolapszichológusként dolgozott 68 éves koráig.

A Nyugdíjas Akadémia áprilisi programja

– Észak és a szépkorúak (Lantos Gábor): 12-én 9 órakor
– Három év, amely megrengette a világot – A magyar sport aranykorának társadalomtörténeti háttere (Dr. Jászberényi József): 26-án 9 órakor
– Civilizációtörténet – geopolitika – művelődéstörténet (Dr. Jászberényi József)
Kezdő: 25-én 11.30–15 óráig, haladó: 25-én 15–18.30 óráig, emelt szintű: április 26-án 11.30–15 óráig.
– Angol nyelvtanfolyam (Szilassy Eszter)
Kezdő: 25-én 11.30–15 óráig, haladó: 25-én 15–18.30 óráig, emelt szintű: 26-án 11.30–15 óráig
– A nagy történelmi vallások kialakulása és alapelvei (Udvarvölgyi Zsolt)
Vallástörténet I.: 25-én 15–18.30 óráig, Vallástörténet II.: 26-án 11.30–15 óráig
– Környezetvédelem – környezet-egészségügy – hulladékok a háztartásban (Varga Éva): 12-én 11.30–15 óráig.
Az előadások és a tanfolyamok az állandó XVIII. kerületi lakcímmel rendelkező 50 év fölötti lakosoknak ingyenesek.
 

– Tavaly a vallástörténeti kurzusokat hallgattam meg, az idén a Civilizációtörténet, geopolitika, művelődéstörténet sorozat előadásain veszek részt. Péntekenként a kezdő és a haladó csoportba járok, szombatonként az emelt szintűbe – mondta. – Többen megmosolyogtak, hogy miért tanulok most is, miért nem pihenek inkább. A televízió nem elégíti ki az érdeklődésemet.
Ezek az előadások viszont nagyon jók, kérdéseket tehetünk fel, és az elhangzott témákhoz hozzászólhatunk, a szünetekben pedig a társaimmal beszélgethetek. Olyan érzés tölt el, mintha ismét iskolába járnék.