A versmondás népszerűsítése volt a cél

Írta:  2014.03.30.
Népszerű és ritkábban szavalt versekkel egyaránt készültek a harmadik alkalommal megrendezett költészetnapi Versjáték Fesztiválra a XVIII. kerület nyugdíjasai.

Népszerű és ritkábban szavalt versekkel egyaránt készültek a harmadik alkalommal megrendezett költészetnapi Versjáték Fesztiválra a XVIII. kerület nyugdíjasai. A Somogyi László Szociális Szolgálatnál március 28-án megrendezett versmondó versenyen közel 30 előadó, mintegy 40 költeményt szavalt el.
Amint azt Bálint Ramóna, a szociális szolgálat intézményvezetője, a program fővédnöke elmondta: a résztvevők nagyon készültek a rendezvényre, amelyen elsősorban a kerület nyugdíjasai számára szerveztek, de részt vehetett rajta bárki, aki próbára kívánta tenni versmondó képességét.
- A program egyúttal segíti a kerületi szociális ellátó intézmények közötti kapcsolatok erősítését is – mondta Bálint Ramóna, utalva arra, hogy a nyugdíjasokon kívül értelmi fogyatékkal élők is készültek versekkel, akik számára a tanulás még inkább segíti a készségeik fejlesztését.
A fesztivált Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester nyitotta meg.

- A költészet napjához, április 11-hez közeledve fontosnak tartom, hogy ünnepeljük a versmondást, és a versenyzők egy olyan aprónak tűnő, de egyáltalán nem jelentéktelen dologgal, mint egy vers megtanulása, előadása, továbbviszik a költészet szeretetét – mondta Kucsák László.
A Versjáték Fesztivál ötletadója és motorja, az idősek verstanulását szinte anyai gondoskodással irányító, segítő Tósoki Anikó előadóművész úgy fogalmazott, hogy a vers gyógyít, a tanulás fiatalon, frissen tartja az elmét.
A legnépszerűbb Petőfi Sándor versektől – pl. A Tisza, Füstbement terv - kezdve József Attila és Ady Endre versein át, Kölcsey Ferenc Huszt című költeményéig számos, akár az általános vagy gimnáziumi tananyagból is ismert vers elhangzott. Ugyanakkor olyan, évtizedeken át ritkán vagy egyáltalán nem szavalt sorok is felcsendültek, mint például Wass Albert, Amikor a bujdosó Istennel beszél című hazafias verse.
A programot tangóharmonika muzsikája és ének kórus is színesítette. A versenyzők produkcióit Galgóczy Zoltán önkormányzati képviselő és Sántha Gábor, Lant és Toll díjas író, újságíró zsűrizte, de ezen a délelőttön valójában a költészet volt a győztes.