Nem gyerekjáték a számítógép

Írta:  2014.03.31.
A világháló és a ma gyermeke címmel szervezett előadást március 20-án a Szülők Akadémiája. Jávorszky Ferenc oktató a kockázatokról és a megoldásokról beszélt a Vajk-sziget Általános Iskolában.
A Szülők Akadémiája, Együtt a gyermekekért elnevezésű előadás-sorozat 2012 tavaszán indult útjára a Vajk-sziget Általános Iskolában, a Vajk-sziget Társadalmi Alapítvány támogatásával. Az eltelt évek alatt a rendezvénysorozat keretében számos szakértő tartott színvonalas előadást az érdeklődő szülőknek és tanároknak. Járt az iskolában Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, Zacher Gábor toxikológus, Herneczky Márton gyermekpszichológus és Jávori Ildikó pszichopedagógus, az Eleven Team Tréning Központ vezető szakértője is.

Az akadémia idén Jávorszky Ferenc A világháló és a ma gyermeke: veszélyek és megoldások című előadásával folytatódott. Jávorszky Ferenc – a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karának oktatója, könyvtáros –1998–2007 között vizsgálta a gyerekek könyvtári internethasználatát. Előadása során olyan fontos kérdéseket válaszolt meg, hogy fejlesztenek, avagy butítanak a számítógépes játékok, hogy léteznek-e hasznos játékok is, illetve hogy melyik korosztályt veszélyezteti leginkább a játékfüggőség.
Az előadó az alapkérdések megválaszolásán túl olyan számítógépes játék alternatívákkal szolgált, amelyek oktató jellegük mellett szórakoztatóak, illetve megoldási javaslatokat mutatott a komputerjátékok helyettesítésére. Az érdeklődők megismerkedhettek az Egységes Európai Játékinformációs Rendszerrel (PEGI), amely segítséget nyújt az európai szülőknek a számítógépes játékok kiválasztásában. A rendszer célja a kiskorú játékosok védelme az életkoruknak nem megfelelő tartalmat hordozó elektronikus játékoktól.