Sétával emlékeztek a holokausztra

Írta:  2014.04.25.
A XVIII. kerületből elhurcolt zsidókra is emlékeztek az Eötvös Loránd Általános Iskola diákjai április 15-én azzal a sétával, amelynek végcélja az egykori gettó helye volt.
A holokauszt 70. évfordulója alkalmából a diákok ellátogattak a Lőrinci Nagykönyvtárban rendezett Soá (héberül: csapás, veszedelem, a zsidó holokauszt szinonimája) tablókiállításra is.

– A Sárga csillag nevű emléksétával megpróbáltunk kilépni az osztályteremben történő megemlékezés keretei közül. A gyerekek is jobban megtanulják a történelmet, ha az adatokhoz, tényekhez személyes tapasztalat, a helyszínek megismerése párosul – mondta Németh Józsefné, a sétát szervező tanár. – A kerületi lakosok közül is kevesen tudják például, hogy a mai Havanna-lakótelep egyik részének helyén állt az a gettó, ahonnan több mint ezer zsidót deportáltak. A gyerekekkel itt egy általuk készített tábla segítségével emlékeztünk meg az elhurcoltakról.
A tanárnő hozzátette, hogy a diákokban nincs előítélet, szívesen tanulnak a második világháború eseményeiről, a holokausztról. Tapasztalata szerint sok családban ez még mindig tabutémának számít.