Gépcsodák majálisa

Írta:  2014.04.29.
A legritkább esetben fordul elő, hogy egy munkagép – mondjuk, egy traktor – beindításának hallatán örömmel állapítjuk meg: elkezdődött az ünnep.
Sokkal inkább tippelnénk a munkanap kezdetére, pedig léteznek olyan ünnepségek, amelyek ünnepélyes megnyitását a gépindítás jelenti. Ilyen a Gépmajális is, amelynek idén hatodik alkalommal ad helyet az Új Tündérkert Étterem kertje.

Az eseményt a Hofherr-Dutra Emléktársaság szervezi évről évre. A szervezet így kíván emléket állítani annak a hajdan Kispest és Pestszentlőrinc határában működő gyárnak, amelyet a Hofherr család alapított és tulajdonolt, amely a szocializmus éveiben Vörös Csillag Traktorgyár névre hallgatott, és amely csaknem száz évig volt a magyar mezőgazdasági gépgyártás legnagyobbja. A cég ipartörténeti értéke is felbecsülhetetlen, neki is köszönhető a környék infrastruktúrájának folyamatos fejlődése, Kispest és Lőrinc növekedése, emellett műszaki szakemberek és munkások tízezreinek adott kenyeret az évtizedek alatt.
A Gépmajálist minden év május 1-jén rendezik az Új Tündérkertben. Gépindítással kezdődik, majd az ünnepi beszédek és a Hofherr-emléktábla megkoszorúzása után a traktorok, autók, teherautók tesznek egy kört a környéken. A kertben egész napos kiállítás látható, nemcsak a Hofherr-Dutra, illetve a Vörös Csillag gyár egykori termékeiből, hanem veterán autósok, motorosok, a Csepel Autógyár szakemberei és magángyűjtők is bemutatják a tulajdonukban lévő járműveket, gépeket, eszközöket.
A Gépmajális 10 órakor kezdődik.