Amikor kinyílnak a lelkek

Írta:  2014.05.06.
Nyolcadik alkalommal rendezik meg május 17-én a Budapestet körülölelő Élő rózsafüzér zarándoklatot.
Nyolcadik alkalommal rendezik meg május 17-én a Budapestet körülölelő Élő rózsafüzér zarándoklatot. A nap során kilenc zarándoklat lesz egy időben, s ebből kettő a Havanna-lakótelepen fejeződik be, a plébániatemplomban tartandó szentmisével.

Arról, hogy a résztvevőknek, a szervezőknek mekkora élményt jelent egy-egy szakasz megtétele, a legszebb szavakat Tordai Éva, a 7. szakasz vezetőhelyettese mondta a legutóbbi számunkban közölt beszélgetésben. Nem volt hosszú, nem volt kacifántos a mondata, ám minden benne volt, ami a lélekből jöhet: „Jézus és Szűz Mária munkatársai leszünk.”

Mariazell, Csíksomlyó

Nem mindenki tudja, hogy a Budapesten és környékén tartott Élő rózsafüzér zarándoklat része a Mária-útnak, amelynek az indulópontja az ausztriai Mariazell, végcélja pedig az erdélyi Csíksomlyó. A két település közötti 1400 kilométert 60 nap alatt teszik meg a zarándokok. Az Élő rózsafüzér történetéhez tartozik az is, hogy az első magyarországi zarándoklat 2007. május 13-án volt, pontosan 90 évvel az első fatimai Mária-jelenés után.
 

Ez a néhány szó igen plasztikusan jelzi, hogy milyen emelkedettséggel és örömmel készülnek oly sokan a sorrendben nyolcadik Rózsafüzér zarándoklatra, amely lassacskán oly biztos helyet kap a kerületi (és nem csak a kerületi) hívek szívében, lelkében és programjában, mint az igazán nagy keresztény ünnepek.

De nézzük, merre teszik meg a lépéseket a zarándokok, mely útvonalat és mely templomokat érintik, mielőtt megérkeznének az esti ünnepi szentmise helyszínére. 

Soroksárról a Havannára

A 7. szakasz résztvevői korán kelnek: 7.30-kor indulnak a soroksári Nagyboldogasszony-főplébániatemplomtól, majd Sorosksár-Újtelepen keresztül érkeznek meg a Fatimai Szűzanya-templomhoz. Ezután, a tervek szerint, 12.15-re érnek Pestszentimrére, a plébániatemplomhoz, ahol rövid pihenő meg egy kis frissítő és harapnivaló vár rájuk.

Innen a szemeretelepi Szent István király-templomhoz vezet a hívek útja, ezt követően pedig a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-templom az úti cél, ahonnan már viszonylag rövid távolság áll a zarándokok előtt a Havanna-lakótelepi Szent László-templomig. Ott 19 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet Horváth Zoltán István, a terézvárosi plébániatemplom plébánosa celebrál a fáradt lábú zarándokoknak.
A szakasz hossza körülbelül 17 kilométer. A szervezők: Bernáth Mária, Tordai Éva és Takács Henrik, akinek a csapata a pestszentimrei plébániától gitáros zenekíséretet biztosít. A fiatalok az alkalomhoz illő egyházi énekekkel igyekeznek közel férkőzni a hívek amúgy is nyitott lelkéhez.

16 kilométer, hét templom

A kerületet érintő másik szakasz a 8. Ennek résztvevői 9 órakor indulnak Rákoskeresztúrról, a Szent Kereszt-templomtól, ahonnan először a madárdombi Szent Pál-templomig mennek. Innen Rákoshegyre, a Lisieux-i Szent Teréz-templomhoz zarándokolnak, majd Pestszentlőrincre, az Erzsébettelepi Szent Erzsébet-templomhoz érkeznek. Innen a Miklóstelepi Szent József-templom felé visz az útjuk. A Mária Szeplőtelen Szíve-templom érintése után érkezik meg a zarándokok csapata a Havannára, a 19 órakor kezdődő szentmisére.
E szakasz hossza mintegy 16 kilométer. A szervező Urbán János.