Civileknek fontos dátum a május 31.

Írta:  2014.05.10.
Harmadszor találkoztak a XVIII. kerületi civil szervezetek képviselői a Civil Információs Cetrum (CIC) által a számukra rendezett fórumon.
 
Harmadszor találkoztak a XVIII. kerületi civil szervezetek képviselői a Civil Információs Cetrum (CIC) által a számukra rendezett fórumon. A május 6-i összejövetelen is az egyesületeket érintő kérdésekről és az idei május 31-i dátum fontosságáról tartott tájékoztatót Orosz Ágnes, a CIC könyvelési szakértője.
A helyi civil szervezetek képviselői tavaly novemberben vehettek részt először a kerületi önkormányzat által kezdeményezett Civil Információs Napon. Első alkalommal a pályázati lehetőségekről, míg a februári találkozón az alapítványokat, egyesületeket érintő jogszabályi változásokról tájékozódhattak.

Nullás bevallás

Orosz Ágnes felhívta a figyelmet a május 31-i dátumra. Ez a határnapja ugyanis többek között a társasági adóbevallásnak, illetve a közhasznúsági jelentés, és az alapító okirat módosítás beadásának.

További fórumok

A Civil Információs Centrum folyamatosan tart többek között pénzügyi, jogi, közhasznúsági és adózási témakörben is fórumokat saját székhelyén, a III. kerület Hidegkúti Nándor utca 8-10. szám alatt. Így aki ezúttal nem tudott eljönni a XVIII. kerületi találkozóra, az is tájékozódhat a változásokról.
További kérdésekkel keressék a CIC munkatársait, Mráz-Horváth Edinát és Bódi Gábort, akik készséggel állnak rendelkezésükre a 06-1/479-5297 vagy a 0620/445-4105-ös telefonszámokon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.
 

- Sokan felkapják a fejüket, amikor a társasági adóbevallásról beszélünk, hogy a civil szervezetek nem végeznek vállalkozási tevékenységet – mondta Orosz Ágnes. – Ez igaz, de ebben az esetben február 25-ig nyilatkozatot kellett tenniük, hogy nincs társasági adófizetési kötelezettségük. A tapasztalat azonban az, hogy számos szervezetnél, alapítványnál erről megfeledkeznek és később, ha például nullás igazolásra van szükségük, vagy a köztartozásmentes adatbázisba akarnak bekerülni, ez gondot jelent. Éppen ezért fontos a május 31-i határidő, amíg pótlólag megteheti a nullás társasági adóbevallást, aki februárban megfeledkezett róla.

Egyéb tudnivalók

Ugyancsak május utolsó napja az, 1%-os adófelajánlások felhasználásának a közzététele.
- Fontos tudni, hogy idén a 2012-ben kiutalt 1%-ok felhasználásáról kell nyilatkozni – mondta Orosz Ágnes. – A Központi Statisztikai Hivatal nyomtatványát is május 31-ig kell kitölteni. A nyomtatvány letöltéséhez regisztrálni kell a KSH internetes oldalán.