Európával együtt szedtük

Írta:  2014.05.12.
A kerületben nyitotta meg Szlovénia nagykövete az országos Te szedd szemétgyűjtési akciót.
A környezetvédelemért elkötelezett szlovén diákok és szlovén emberek üdvözletét tolmácsolta Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete a „Te szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” elnevezésű hulladékgyűjtési akció fővárosi megnyitóján, a Kapocs utcai Általános Iskola diákjai számára.

A nagykövet asszony szerint az Európai Unió több országában szlovén kezdeményezésre létrejött „Tisztítsuk meg Európát” elnevezésű programmal összhangban van a „Te szedd!” akció.
- Szívesen jöttem ide, és vettem részt a szemétszedésben a gyerekekkel, akik, remélem, hogy a hétköznapokban hasonló módon védik a környezetüket.

Ez az akció is arról szól, hogy megtanuljunk takarékoskodni az erőforrásokkal, és egy kölcsönösségen alapuló viszonyt alakítsunk ki a környezetünkkel. NE csak használjuk, hanem védjük is azt, hogy egy olyan világot tudjunk átadni a következő generációknak, amelyben biztosítottak a továbbélés feltételei – mondta Ksenija Škrilec.

Tudatos magatartás

A Kapocs utcai iskola melletti kiserdőben Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára is segített a diákoknak a szemétszedésben. A politikus szerint példát lehet venni mindazoktól, akik az idei három napos országos akcióban részt vettek.

- Ők a legtudatosabb környezetvédők, akik önként, a saját szabadidejüket áldozzák a szemétszedésre – fogalmazott Illés Zoltán. – Hazánkban évek óta erősödik a környezettudatos gondolkodásmód, és ez nem csak az akcióban résztvevők számának az emelkedésén mérhető le. Több évet felölelő közvélemény kutatási adatok bizonyítják, hogy a magyar lakosság 97%-a a munkahelyteremtéssel, az oktatással és az egészségügy kérdésével együtt kiemelten fontosnak tartják a környezet- és természetvédelem ügyét.
Az államtitkár hozzátette, hogy az idősebb korosztály is próbál egyre környezettudatosabban élni. Az emberek több pénzt költenek környezetbarát technológiákra, termékekre.

Pest tüdejét védik

A főváros pesti oldalának legnagyobb összefüggő zöld területeivel rendelkezik Pestszentlőrinc-Pestszentimre. A közel 500 hektár összterületű erdőt Pest tüdejének is nevezhetjük.

- Ezeknek a zöld területeknek a tisztán tartásában talán a legaktívabb fiatalok, a legelkötelezettebb pedagógusok is segédkeznek. Nekik is köszönhető, ha ezeket az erdőket arra lehet használni, amiért vannak, azaz sétára, sportolásra, a szabadidő hasznos eltöltésére – mondta Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere, aki reméli, hogy a „Te szedd!” akció idén is mindenkit megerősített abban, hogy a hétköznapokon is érdemes figyelni a környezetünk tisztaságára.
- A most felnövő gyerekek számára már természetes lesz a szelektív szemétgyűjtés, és ez visszahat ránk, felnőttekre is – tette hozzá Ughy Attila.