Hatvan éves lett a SOFI

Írta:  2014.05.20.
A Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény (SOFI) az iskola fennállásának 60. évfordulója alkalmából ünnepséget rendezett a Kondor Béla Közösségi Házban.
Hatvan év nemcsak emberi léptékben mérve nagy idő, de egy iskola életében is az.
Az elmúlt időszak alatt a SOFI két tantermes kisegítő iskolából egy átfogó gyógypedagógiai intézménnyé fejlődött.

A XVIII. kerületi SOFI többfunkciós intézmény, amelyben óvoda, általános iskola, speciális szakiskola és készségfejlesztő szakiskola működik a tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek számára. Az iskola egyben módszertani, információs, terápiás, fejlesztő és segítő központként is funkcionál. Utazó gyógypedagógiai hálózatot is működtet, amelyet a kerület többségi óvodájába, iskolájába járó speciális nevelési igényű gyereket lát el. A fiatalok 23 éves korukig maradhatnak az intézmény falai között.
A tanulási programokon túlmenően beszédterápián, sport és kulturális rendezvényeken vehetnek részt a diákok és családtámogatási csoportok működnek az intézményben, miután a legtöbb gyerek szociálisan és pénzügyileg hátrányos helyzetű családból származik.
A SOFI sportolói hazai és nemzetközi sportversenyeken kiemelkedő eredményeket érnek el. Az elmúlt 12 évben a Speciális Olimpia valamennyi nyári és téli világjátékán sikeresen szerepeltek az iskola diákjai.
A jubileum alkalmából Ughy Attila polgármester üdvözölte Mester Lászlót, kerületünk előző polgármesterét, az iskola jelenlegi és korábbi pedagógusait, a diákokat és a többi vendéget.
Ughy Attila méltatta a SOFI pedagógusainak hivatástudatát, azt, hogy magas színvonalú munkájukkal nemcsak a kerület elismerését vívták ki, hanem a szakemberekét is.

A polgármester hangsúlyozta, hogy bár az önkormányzat az iskolának már csak „az egyik kezét fogja” (a „másikat” a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ), ezt most még szorosabban teszi, mint korábban.
Batári Géza, a SOFI igazgatója arról beszélt, hogy az intézmény legnagyobb értéke az a szellemiség és elkötelezettség, amely az ott dolgozó kollegáit jellemzi. Nagyon sok munkatársa az intézményben kezdte a pályáját és onnan ment, vagy innen kíván nyugdíjba menni.
– Az elmúlt 60 év alatt hihetetlen mennyiségű tudás, ismeret, tapasztalat halmozódott fel az iskolában – fogalmazott az igazgató. – Az új kihívásoknak való megfelelés csiszolta, alakította és egységessé tette a kollegák szakmai szemléletét, valamint a fogyatékos fiatalok iránti elkötelezettségét.
Az igazgató megköszönte az előző és a jelenlegi városvezetésnek, hogy kiemelt figyelmet fordított, illetve fordít az intézményre. A diákjaik régóta ingyenesen kapnak ebédet, az intézménynek egy busz áll a rendelkezésére, amelynek a költségeit az önkormányzat fedezi.
Az eseményen köszöntőt mondott Gurmai Zita MSZP-s európai parlamenti képviselő és Hományi Tamás Márton, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója, s a képviselő megajándékozta a gyerekeket a Világszám című mesekönyvvel.
A jubileumi program a SOFI-ba járó gyerekek, illetve fiatalok műsorával folytatódott. Az ünnepségen az intézmény óvodájának Manó csoportja, az alsó és felső tagozatosok, valamint az OKJ-s osztály diákjai szavaltak, énekeltek, táncoltak, színpadi jeleneteket adtak elő.