Szükség van a tapasztalt idősekre

Írta:  2014.05.20.
Az idősebb emberek számára fontos, hogy a fiatalok elfogadják őket, számítsanak az élet- és munkatapasztalataikra. A nyugdíjas, illetve a nyugdíj felé közeledő korosztály elfogadásáról szólt a Nyugdíjas Akadémia május 17-i előadása.
Molnár Beáta, a Zsigmond Király Főiskola oktatója arról beszélt, hogy a 2000-es évek közepén az Európai Unió felismerte: foglalkozni kell a munkából visszavonult és emiatt sokszor az életmódjukban is passzívvá váló idősebb emberekkel.
– Egyre kevesebb a születések száma, emiatt idősödik Európa lakossága. Egyre több a nyugdíjhoz közeledő ember, akiket egyrészt a munkaerőpiacon kell tartani, másrészt el kell érni, hogy hasznosan töltsék a szabadidejüket – hangsúlyozta az előadó.

Tanulni sosem késő

Molnár Beáta szerint mindenképpen törekedni kell arra is, hogy csökkenjen az 50 év fölöttiekkel szemben Magyarországon is tapasztalható diszkrimináció.

– Európa más országaiban is nehezen talál munkát az, aki elmúlt 50 éves. A munkaadók nem is akarják foglalkoztatni, illetve szeretnék őket mielőbb nyugdíjba küldeni. A német kormány 2012-ben felmérte, hogy mekkora az idősek tanulási igénye. Képzések indultak, aktivizálták az időseket, akik gyakorlatilag korhatár nélkül akár új szakmát is megtanulhatnak.
Ugyancsak sikeres volt a munkahelyi mentorprogram, amely a nyugdíjasokat alkalmazó vállalatoknak adókedvezményt ad, a fiatal pályakezdőket pedig tapasztalt munkatársak segítik a munkahelyi beilleszkedésben. Mindez a generációk összehozásához is hozzájárult.
Molnár Beáta egy dán példát is említett. A „Harmadik karrier” program nemcsak a munkahelyük megőrzésében segít az 50 évnél idősebb embereknek, hanem az újonnan való elhelyezkedésükben is, akár abban is, ha az illető az addig végzett munkájától teljesen eltérő munkakörben szeretne dolgozni.

Új barátságok

Az előadásra Ughy Attila polgármester is ellátogatott, aki a témához kapcsolódva kifejtette, hogy a Nyugdíjas Akadémia annál is sokkal többet nyújt, mint hogy rengeteg új ismeretet ad, és hasznosan töltik el itt a szabadidejüket az 50 év fölöttiek.
– Kapcsolati tőkét ad az ide járóknak, ami talán fontosabb is, mint az itt megszerzett tudás. Barátságok szövődnek, az akadémia résztvevői jó ismerősökként találkoznak a hétköznapokban, és az előadásokon kívül is szerveznek közös programokat.
Ughy Attila azt is bejelentette, hogy a tervek szerint június 19-én szentendrei hajókirándulással zárul a szemeszter.