A belvárosig vezetnek a nyomok

Írta:  2014.05.21.
Idén először a pesti belvárosban keresik majd a Bókay család nyomait a hagyományos várostörténeti séta résztvevői.
– Az, hogy most ennyi emberrel meg tudtuk ismertetni a kerületet és ezt az egyedülálló kertet, illetve hogy sétáink résztvevői között is egyre több a nem helyi lakos, bizonyítja, hogy érdemes tovább dolgozni a helytörténeti emlékek felkutatásáért, megőrzéséért – nyilatkozta Kardos Gábor önkormányzati képviselő, a várostörténeti séták szervezője annak apropóján, hogy az április 27-én első ízben megrendezett Tour de Bókay jótékonysági kerékpártúrára mintegy 800 résztvevő érkezett.
A létszám azért is volt fontos, mert az esemény az éppen 175 éve alapított I. számú Gyermekgyógyászati Klinikát támogatta. Nem véletlen, hogy az intézmény a VIII. kerületi Bókay utcában található, Bókay János ugyanis a gyermekgyógyászat mint önálló tudomány hazai létrehozója és az első gyermekkórház igazgatója is volt. Nevét és orvosi tudását fia, Árpád vitte tovább – ő volt, aki később birtokot vásárolt a mai Pestszentlőrincen, és így névadója lett a Bókaytelepnek.

Mindez jól mutatja, milyen sok szállal kötődik a Bókay család Budapest épített örökségéhez is. Kardos Gábor, a Bókaytelep képviselője Heilauf Zsuzsanna helytörténésszel, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjével évek óta szervez népszerű várostörténeti sétákat Pestszentlőrincen az Urbitális Majális keretében. Idén először nem a Bókaytelepen keresik majd a névadó család nyomait: a belvárosba látogatnak el május 31-én.
– A séta 15 órakor indul az V. kerületi Semmelweis és Kossuth Lajos utca sarkáról, majd a Kiskörúton, a Baross és a Mária utcán át a klinikanegyedbe sétálunk, ahol dr. Tóth-Heyn Péter, a I. számú gyermekklinika igazgatóhelyettese klinikatörténeti előadással fogad bennünket. Minden érdeklődőt szeretettel várunk – mondta Kardos Gábor.