A déli szlávok a Bókay-kertben

Írta:  2014.05.28.
Együtt vigadtak a bolgárok, a horvátok, a szerbek és a szlovénok a déli szlávok napján.
 A hagyományoknak megfelelően a kerületi bolgár, horvát, szerb és szlovén nemzetiségi önkormányzat közös szervezésében június 14-én, szombaton, reggel 9-től este 8-ig balkáni népzene, hagyományőrző táncház, csevap, sopszka és mindenféle, a nyári tengerpartok varázsát idéző földi jó várja az érdeklődőket a déli szlávok napján.

– A már megszokott minőségi programokkal, tánccal, zenével, énekkel, fellépésekkel, no és természetesen ételkóstolókkal készülünk – ígérte Gecov Dancso, a XVIII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
A júniusi dátum szándékosan van közel a bolgár kultúra ünnepéhez. Május 24-én Bulgária- szerte és az ország határain kívül élő bolgárok a cirill írásbeliség megszületésére emlékeznek. A névadó a IX. században élt misszionárius, Szent Cirill volt. Ő az ógörög majuszkula – tulajdonképpen egyforma méretű nagybetűk – alapján kidolgozta az úgynevezett glagolita írást. Mások szerint, miután betiltották a Cirill által alkotott cirill betűket, annak titkosított formájaként használták a glagolitát. Egy azonban bizonyos: a cirill ábécé a világ első tömegesen elterjedt ábécéje.
– Sajnos idősödünk a kerületben – jegyezte meg az elnök a méltán népszerű bolgár táncház kapcsán –, ezért igyekszünk iskolásokat bevonni a déli szlávok napjának eseményeibe.
Mindenesetre az biztos, hogy lesz mit lemozognunk, letáncolnunk, hiszen mindegyik nemzetiség a rá jellemző finom étkekkel várja az érdeklődőket. Egész pontosan a Bókay-kert Sövényesében.