Igazi élmények, igazi értékek

Írta:  2014.06.19.
Felnőtteknek indult néptánctanfolyam a megújult Pestszentimrei Közösségi Házban. Plugor Judit néptánctanár az élő hagyományőrzést népszerűsíti a kerületben.
Plugor Judit néptáncpedagógus, festőművész 22 évvel ezelőtt érkezett Sepsiszentgyörgyről Budapestre, hogy a Magyar Táncművészeti Főiskolán néptánc-pedagógiát tanuljon. Bár a néptánccal fiatal felnőtt korában ismerkedett meg, az élete meghatározó részévé vált, úgy, mint az a személy – férje Könczei Árpád zeneszerző, koreográfus –, akitől annak idején az első tánclépéseket tanulta. Plugor Judit immár tíz éve tanít néptáncot a Szenczi Molnár iskolában.

– Hogyan indult a pályafutása a kerületben?
– A kilencvenes évek végén költöztünk a családommal Pestszentimrére. Ebben az időben lett a Pestszentimrei Református Egyházközség a ma Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolaként működő intézmény fenntartója. Ekkor a gyülekezet lelkésze kért fel arra, hogy oktassak az iskolában néptáncot, amelyet azóta is büszkén tanítok a diákoknak mind a tanterv részeként, mind szakkör formájában.

Egy szebb holnapért

– Új tanfolyamként felnőtt néptáncoktatást indított a PIK-ben. Mit kell tudniuk az érdeklődőknek?

– A Pestszentimrei Közösségi Házzal nagyon szoros kapcsolatot ápol az iskola, így amikor korábban felmerült a családi táncház és a népi játszóház ötlete, most pedig a felnőtt néptánctanfolyam indításának gondolata, Ódor Katalin, az intézmény igazgatója rögtön támogatta az elképzeléseket. Így a táncolni vágyó kezdő felnőtteknek minden szerdán este 7 órától tartok tanfolyamot, míg a családi táncházat havonta egyszer, főként jeles napokhoz igazítva rendezzük meg.

Csak tiszta forrásból

– Mi a célja a néptánctanítással?
– A legnagyobb öröm számomra az, hogy átadhatom a magyar kulturális örökségben rejlő értékeket és tudást a fiataloknak és most már az idősebbeknek is. A néptánccal nemcsak ápolhatjuk a saját népi kultúránkat, hanem erősíthetjük az emberek magyarságtudatát is, és valódi közösségeket hozhatunk létre. A cél az, hogy a tánctanulás és a szereplések örömet szerezzenek a táncosoknak, hogy együtt tegyenek a közös fejlődésért, alkalmazkodjanak egymáshoz, és sikerélményük legyen a táncban.