Kórházból kalandba

Írta:  2014.07.01.
Nyüzsgő gyerekcsoport v ette birtokba június 29-én a Bókay-kerti kalandparkot. Aki kívülről nézte őket, egészen biztosan nem is sejthette, hogy ez a vidám kalandozás egy különleges terápia része.

Mozdulj ki a megszokott helyzetből, szembesülj a kihívással, győzz, és lásd, hogy erre is képes vagy – konyhanyelven fogalmazva ez a lényege a terápiás rekreáció nevű módszernek, amelyet ma már Magyarországon is széles körben alkalmaznak főleg olyan gyerekek esetében, aki súlyos betegségen estek át, vagy éppen még azzal küzdenek.
Valami ilyesminek lehettek részesei a Madarász utcai Gyermekkórház onkológiai osztályának túlnyomó részt már gyógyult, kisebb részben még kezelés alatt álló betegei, akik június 29-én megtöltötték a Bókay-kertben nemrég létesített, és egyre népszerűbb kalandparkot.

− Több haszna is van az ilyen eseményeknek – magyarázta Vargay Adrienn, a kórház pszichológusa. – A gyógyult gyerekekben még inkább tudatosul, hogy újra egészségesek, legyőzték a betegséget, képesek megfelelni a kihívásoknak. A többiek sikere ugyanakkor erőt ad a még kezelés alatt álló betegeknek. Többször előfordult már, hogy a hasonló eseményeken készült képeket megmutattuk a kórházban: „ha meggyógyulsz te is ilyenben veszel részt”. Ez nagyon sokat jelent.
Mint a pszichológus elárulta, az ilyen rendezvények a családi kapcsolatok újraerősítését is segítik. Amíg ugyanis a gyerek kezelés alatt áll, többnyire az anya van vele, az apa egy kicsit távolabbra kerül. Itt azonban együtt van a család, sőt több hasonló sorsú család van együtt, és ez segít megbeszélni a tapasztalatokat, rendezni a sorokat.

− Nagyjából havonta szervezünk ilyen programokat – avatott be Kecskeméti Judit, a kórház dietetikusa. – Voltunk már falat mászni, barlangászni, lovagolni, evezni, hamarosan vitorlázni fogunk.
A Bókay-kerti eseményen mintegy hetven ember vett részt: a gyerekek, a szülők, a kórház dolgozói és az ő családjuk.
− A Bókay-kert nagyon szívesen ad teret az ilyen rendezvényeknek. Rendkívül jó ötletnek találtuk, ezért ajánlottuk fel, hogy a gyerekek és a kísérők ezen a napon ingyenesen használhassák a park területét– mondta el Csempesz Iván, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Sport, Rendezvény és Média Divíziójának vezetője.
Miután a látogatók végjárták a kalandpark pályáit, közös ebéd következett, majd délutánig együtt játszottak gyerekek, felnőttek.