Óvodások kartondobozgyűjtő akciója

Írta:  2014.07.04.
A Bagolyvár óvodába járó gyerekek az idén is eredményesen szerepeltek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által meghirdetett országos kartondoboz-gyűjtési akcióban.
A Bagolyvár óvodába járó gyerekek az idén is eredményesen szerepeltek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által meghirdetett országos kartondoboz-gyűjtési akcióban. Az ovisok összesen 808 kilogramm tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek össze.

Az IKSZ programjának célja az, hogy az italos kartondobozok szelektív gyűjtését már gyermekkorban népszerűsítsék, és a gyerekek közvetítésével a szülők körében is tudatosítsák ennek fontosságát.
A versenyen nem először szerepelt sikeresen a Zöld Liget óvoda Bagolyvár tagóvodája. Néhány évvel ezelőtt első helyezést értek el a kartondobozok gyűjtésével, s akkor 100 ezer forintot kapott az intézmény alapítványa (Ady és Rákóczi utcai Óvodák Gyermekeiért Óvodai Alapítvány).

– Tavaly meghaladtuk az egytonnás gyűjtési határt, amivel szintén 100 ezer forintot nyertünk a pályázaton – mondta Ács Ildikó, a tagóvoda vezetője. – Ebből az összegből tanulmányi kirándulásra vittük el a gyerekeket a Mogyoróhegyi Erdei Iskolába. Az idén ugyan nem értünk el kimagasló eredményt, mert másfél tonnányi italos kartondobozt kellett volna összegyűjteni a garantált nyereményért, de mindössze két budapesti óvoda jelentkezett a versenyre, amelyek egyike mi voltunk.
A gyerekek több alkalommal vettek részt papírgyűjtési versenyben is: 2010-ben első helyezéssel 100 ezer forintos, 2011-ben második helyezéssel 5000 forintos vásárlási utalványt, 2012-ben pedig szintén második helyezéssel 5000 forintos Mamut-utalványt kapott az óvoda alapítványa.
Az ovisok gyűjtöttek PET-palackokat is, amelyeket általában zsugorítva szállítottak el a mezőfalvai gyűjtőhelyre.
– Mindezeket az eredményeket nem érhettük volna el a szülők segítsége, valamint a Joe Bácsi Étterem támogatása nélkül – hangsúlyozta az óvodavezető. – Az étterem szelektíven gyűjtötte nekünk az italos kartondobozokat, és persze mi is kivettük a gyűjtésből a részünket. A személyes példamutatást is nagyon fontosnak tartjuk.