Építkeznek, táboroznak

Írta:  2014.07.29.
A lelkek üdve mellett a testi elfoglaltságra is figyelnek a nyári hónapokban a Szemeretelepi Szent István Király Plébánián. A tanév vége óta szinte megállás nélkül követik egymást a nyári táborok.
A lelkek üdve mellett a testi elfoglaltságra is figyelnek a nyári hónapokban a Szemeretelepi Szent István Király Plébánián. A tanév vége óta szinte megállás nélkül követik egymást a nyári táborok, s eközben munkálatok is folynak, mert a tervek szerint az őszi hónapokra, ha nem is teljes egészében, de megújul a Don Bosco Közösségi Ház. Ezekről számolt be Neruda Károly, a szemeretelepi plébániatemplom plébánosa.
Kiváló szervezőnek kell lennie annak a plébániának, amelyik „túl akarja szárnyalni” a szemeretelepit. Az ember nem győzi jegyzetelni a plébános, Neruda Károly szavait, hiszen egyik tábor a másikat éri, alátámasztva ezzel azt, hogy manapság már nem áll meg az élet a felekezeteknél a nyári hónapokban.

Kalandos kalandpark

„Közvetlenül a tanév vége után volt az első táborunk, itt a plébánián. Egy hetet töltöttek együtt a gyerekek a teljes kikapcsolódás jegyében. Volt kirándulás, és voltunk a nemrégiben átadott Bókay-kerti kalandparkban is. Tán mondani sem kell, mekkora élmény – hogy stílszerű legyek, kaland – volt ez a gyerekeknek. Ennek a táborozásnak az utolsó napján üzleteltünk is. A gyermekek eladták azokat a tárgyakat, amelyeket azon a héten készítettek. A bevétel a lehető legjobb helyre került: a felújítás alatt álló Don Bosco Közösségi Házba épülnek be a minket segítő forintok.”
A szemeretelepi plébánia előtt álló legnagyobb feladat vitathatatlanul annak a közösségi háznak a felújítása és reménybeli őszi átadása, amelyre jelentős támogatást kaptak a Magyar Katolikus Egyháztól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a kerületi önkormányzattól.

Az Értelmes Életért

„Ezek nélkül biztosan nem tudnánk magvalósítani azt, amit mindenképpen szeretnénk. A plébániánkra érkezett forintok és az adományok nélkül csak álmodozhatnánk arról a közösségi házról, amelyik, ha minden a tervek és a Jóisten segítő szándéka szerint alakul, akkor szeptemberre teljesen megújulva, felújítva várja a híveket. Közösségi tér lesz ez – remélem, mondhatom – mindenki számára.
A táborokra visszatérve a plébános egy különleges eseményt is megemlített.
„Az Értelmes Életért Alapítványnak köszönhetően Tihanyban gazdagodhatott élményekkel huszonkét értelmileg akadályozott fiatal, akiknek egyetemisták segítettek. Gondolhatja, milyen élményt jelentett számukra a Balaton. A Dél-pesti Ifjúsági Fórumnak, a DIF-nek Kemencén volt lehetősége táborozásra, ebben többségében gimnazisták, középiskolások vettek részt.

Program minden napra

A plébánia hívei előtt álló nyári kikapcsolódásról is volt mondanivalója Neruda atyának, hiszen nem is egy vár még rájuk.
„A plébániai nagytáborunkat Bács-Kiskun megyében, Nemesnádudvaron tartjuk, ahova nyolcvannál több hívő utazik, s nem csak szemeretelepiek. Ezen túl lesz egy gyermektábor is, Vas megyében, Kemenesmihályfán, és tervezünk egy közös utazást a Tátrába is. Tehát minden egyes vakációs napot szeretnénk kihasználni.” Való igaz, ennél több helyre szinte lehetetlenség elutazni, mert nincs annyi nap a szünetben, amelybe ennél több program beleférne…