Ősszel ismét lesz Nyugdíjas Akadémia

Írta:  2014.08.27.
Az időskorúak szívesen vesznek részt az akadémia programjaiban, mert azok, amint azt az önkormányzat felmérése is mutatja, őket érdeklő témaköröket ölelnek fel.
– Ebben a tanévben kezdő és haladó angol nyelvtanfolyamra jártam, de részt vettem több szombati ismeretterjesztő előadáson is – mondta Laszlovszky Gizella. – Többen ajánlották a kiránduláson a geopolitikai előadásokat, és említette egy hölgy, hogy Jászberényi József előadótól nagyon közérthető, élvezetes stílusban kaptak hasznos ismereteket. A következő tanévben is beiratkozom angol nyelvtanfolyamra, mindhárom szintet szeretném elvégezni. Ha nem ütköznek az időpontok, ősztől egyúttal a geopolitikai és más érdekes előadásokra is járnék.

– Engem főként a geopolitika érdekelt, amikor időm és lehetőségem volt, mentem – folytatta Nagy Judit. – A geopolitika nagyon aktuális, hiszen mindannyiunk életét meghatározó folyamatokról van szó. Gondolat-nagytakarításként is felfoghatjuk ezeket az órákat, amelyek alapján a megrögzött információkat más dimenzióba helyezhetjük. Át kell értékelnünk az előítéleteket, amelyek az elmúlt negyven-ötven év alatt belénk ivódtak, akár a neveltetésünkből, akár a környezetünkből adódóan. Jártam vallástörténeti előadásokra is, amelyeket Udvarvölgyi Zsolt tartott, akivel aktuálisan felmerülő kérdéseket vitattunk meg.
Balogh Istvánné szintén vallástörténetre járt.
– Fontos, hogy összeálljon egy kép, honnan indultunk el, milyen közös gyökereink vannak, hogyan alakult ki a vallás, és a szélsőséges, radikális csoportok miért éppen a vallásra hivatkoznak manapság. Nagyon várom a következő évfolyamot – mondta.
Port Tivadarné, a programsorozat kerületi szervezője így összegezte a tapasztalatait:
– Az időskorúak szívesen vesznek részt az akadémia programjaiban, mert azok, amint azt a felmérésünk is mutatja, őket érdeklő témaköröket ölelnek fel. Miközben bővülnek az ismereteik, az „agytorna” frissen tartja az elméjüket is.
Az ismeretek gyarapítása, a szellemi élmény mellett az is fontos, hogy közösség formálódik, az idős emberek ismeretséget, sőt barátságot köthetnek egymással.
Ebben a tanévben az akadémia előadásainak átlagosan 80–100 hallgatója volt. A kilenc tanfolyamon 281 nyugdíjas vett részt, ebből a háromszintű angol nyelvtanfolyamon 135, a civilizációtörténet, geopolitika, művészettörténet előadásokon 77, a vallástörténeti kurzuson 37, a környezetvédelem, környezet-egészségügy, hulladékgazdálkodás előadásokon 32 ember.

A Nyugdíjas Akadémia ősszel folytatódik. A 2014/15-ös tanév első előadását Válságparadoxonok – avagy merre tart a világunk? címmel Jászberényi József, a képzés szervezője tartja szeptember 20-án, 9 órától a polgármesteri hivatal tanácstermében. A főiskolai tanártól azt is megtudtuk, hogy ezúttal is izgalmas előadások lesznek, az elsősegélynyújtástól az időskori vezetésig, a vallástörténettől a pszichológiáig. Mindezek mellett várhatóan 12 – a kerületben élő ötven éven felülieknek ingyenes – tanfolyam is indul, köztük kísérletképpen orosz nyelvi is, amelyet maguk a hallgatók kértek. Ezenkívül lesz még környezetvédelem, civilizációtörténet, étkezéstörténet és immár négy szinten angol nyelvoktatás is.