Hungarikumok napja a kerületben

Írta:  2014.09.11.
Színes program várja a kerületi lakosokat és a Szentimre nevű települések képviselőit szeptember 27-én a hungarikumok napján, a Pestszentimrei Sportkastély melletti szabad területen.
Színes program várja a kerületi lakosokat és a Szentimre nevű települések képviselőit szeptember 27-én a hungarikumok napján, a Pestszentimrei Sportkastély melletti szabad területen. A közelgő Szent Mihály-nap keretében pedig a gyerekek szórakoztatásáról gondoskodnak a szervezők.

Első alkalommal rendezi meg a XVIII. kerületi önkormányzat a hungarikumok napját. A programra hivatalosak a Kárpát-medencei Szentimre nevű települések is, amelyek képviselői 2007-től – Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulója óta – évente többször is találkoznak egymással, és olyan közösségi összejöveteleket szerveznek, amelyeken a hétköznapok tapasztalatainak átadásával segítik egymást. A határon túlról Erdélyből a Hargita megyei Csíkszentimre, a Bihar megyei Hegyközszentimre, Magyarországról a Heves megyei Mátraszentimre, a Bács-Kiskun megyei Soltszentimre és Imrehegy, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre települések képviselői lesznek Pestszentimre vendégei.

Hungarikumok napja

Napjainkban gyakran halljuk a hungarikum kifejezést, de mi is az? Egy jogszabály által meghatározott gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értékeket, termékeket jelöl, amelyek a magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel, különlegességükkel és minőségükkel nemzetünk csúcsteljesítményének számítanak.

Hungarikumok Pestszentimrén

Számos kiemelt nemzeti értékünk – köztük több mint 15 hungarikum – mutatkozik be a Sportkastély melletti szabad területen. Itt lesznek a panyolai és a Bolyhos-pálinkák, a tokaji térség borai, a szikvíz és a fröccs. Megtudhatjuk, hogyan készülnek a mohácsi busójárás jelmezei, a kalocsai mintás ruhák, a beregi keresztszemes hímzés. Megkóstolhatjuk a karcagi birkapörköltet, a szatmárcsekei málékásás töltött káposztát, a kötött tésztás levest, a csabai és a mezőberényi kolbászt, a szürkemarha húsából és a mangalicából készült füstölt termékeket, a roston sült pisztrángot, a vasalt pácolt sülteket, a mézeskalácsot, a kézműves fagylaltot, az akácmézet és a tarpai szilvalekvárt is.
A világörökségi helyszínek közül Hollókő ófalu és a környezete, a tokaji borvidék, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai mutatkoznak be kommunikációs kiadványokon keresztül.
– Mi nem összegyűjteni és árusítani akarjuk a hungarikumokat ezen a rendezvényen, hanem elsősorban népszerűsíteni kívánjuk azokat – mondta Bolyáki Attila, a rendezvénysorozat megálmodója és főszervezője, a Kárpát-medence értékeit bemutató videoportál, a www.tudositok.hu koordinátora. – Föl szeretnénk hívni a látogatók figyelmét ezekre a fantasztikus termékekre, hogy büszkék legyenek rájuk, és magukénak érezzék őket. Ez nem kereskedelmi célú vásár, hanem családias rendezvény, ahol az érdeklődők beszélgethetnek a kiállítókkal, megkóstolhatják a termékeiket anélkül, hogy kötelező volna vásárolniuk – hangsúlyozta. A célunk az, hogy – akárcsak a Vidékmustrán – közel hozzuk a magyar vidéket a budapestiekhez.

Rajzverseny-eredményhirdetés

A kerületi önkormányzat a hungarikumokkal kapcsolatos rajzversenyt hirdetett a helyi általános iskolák 3. és 4. osztályos tanulóinak, és a legjobb alkotások készítőinek Ughy Attila polgármester a rendezvényen adja át a díjakat.
A Szent Mihály-naphoz kapcsolódóan a Sportkastélyban ingyenes megajátszóház, 3D mozi, kézműves foglalkozás, bohócműsor, arcfestés várja a gyerekeket ezen a szombaton.

Gazdag programkínálat

A színpadon bemutatóval illusztrálják a hungarikummá nyilvánított táncházi módszert, és láthatjuk a Nagyecsedi lakodalmast is. A Budapesti Operettszínház művészei a Csárdáskirálynő, A mosoly országa, a Marica grófnő és A víg özvegy legnépszerűbb dalait szólaltatják meg. Fellépnek a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola és a Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékei, a Kolibri és a Polonéz táncegyüttes, valamint a Pestszentimrei Közösségi Ház gyermeknéptánccsoportja. A gyerekek jó hangulatáról a Paprika Jancsi Bábszínház gondoskodik.
Délutántól egészen késő estig koncertek is szerepelnek a műsoron. Az érdeklődők meghallgathatják Charlie-t, a Groovehouse együttest, és táncolhatnak a Jóbarátok Band utcazenéjére. A népszerű énekes néhány percre abbahagyja a műsort, hogy az összetartozás szimbólumaként fellobbanjon a Szent Mihály-napi tűz. Az egész napos programot tűzijáték zárja.
A rendezvény médiapartnere a www.tudositok.hu (ahol a helyi érték a hír).