Sütőtök fesztivál először és nem utoljára

Írta:  2014.10.31.
Ha ősz, akkor sütőtök. De nem csupán a halloween miatt! E gondolat motoszkált az Együtt Pestszentimréért Egyesület (EPE) lelkes tagjaiban, amikor úgy döntöttek, egyik október közepi vasárnap megrendezik az első Tökfesztivált.
– Akkora volt a siker, hogy biztosan lesz második Tökfesztivál. Már el is határoztuk, hogy újra pályázni fogunk önkormányzati támogatásra – számolt be örömmel Újvári Judit, az EPE elnöke, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy a fesztiválnak semmi köze sincs a manapság divatos halloween-hez. Ezt 19-én vasárnap, délután kettőkor a Hősök terei színpadra lépve is elmondta az egybegyűlteknek.

– Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás egyik remek példája a sütőtök, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz – fogalmazott megnyitójában, s lapunknak egyaránt az egyesület elnöke, felidézve a fesztivál vasárnapját, amikor az egész Hősök terét betöltötték az érdeklődő szülők, nagyszülők, gyerekek. A legkisebbek kedvencei az alkalomra készíttetett fajátékok voltak.
– Mondhatni, akadálypályaként állítottuk fel a két tagunk, Csákiné Mónika és férje által alkotott népi fajátékokat, hogy a gyerekek versenyezhettek, ki tud gyorsabban, ügyesebben végigmenni azon – emlékezett Újvári Judit, majd egy másik, gyerekek körében népszerű elfoglaltságot említett, a tökfaragást. Mint mondta, természetesen szigorú szülői felügyelet mellett ügyeskedhettek az apróságok a késekkel. Ötven tököt vásároltak erre a célra, amik el is fogytak az utolsó darabig.
A kézműves asztalnál papírból eszkábálhattak össze, mi mást, mint tökformákat, amelyeket azután díszként kifüggeszthettek otthon, a szobájukban, Természetesen nem maradt el a sült tök sem, sőt, az egyesület tagjai mindenféle tökös süteménnyel kedveskedtek a fesztiválra érkezőknek.
– Fellépőket a pestszentimrei általános iskolákból toboroztunk – mesélte az elnök asszony. – Rajtuk kívül a legnagyobb sikert Moha bácsi könyvelhette el egyórás műsorával.
A fesztivál végén, este nyolckor, közös mécseses felvonulással vitték körbe a kifaragott sütőtököket.