Elő az emlékekkel

Írta:  2014.11.11.
Az első világháború emlékeit szeretné összegyűjteni a XVIII. kerületi Települési Értéktár Bizottság. Ehhez a helyi lakosok segítségét kérik.
A XVIII. kerületi Települési Értéktár Bizottság felhívása szerint az elmúlt évtizedekben, különösen a 90-es évekig, szinte tabunak számított a Nagy Háború eseményeinek bármilyen szempontú, autentikusszámbavétele, a régi temetőknek és eleink gazdag örökségének a felkutatása, összegzése.Úgy tűnik, a centenáriumnak kellett elérkeznie, hogy Európa és benne Magyarország végre megkezdje a száz évvel ezelőtti események, okok, magyarázatok feltárását. „A XX. század Európa népeinek és közvetve a világ népeinek nagy szenvedésekkel, történelmibűnökkel és történelmi léptékű újrakezdésekkel teli évszázada volt.A háborús konfliktusok fegyveres vagy békésnek tűnő rendezése, a békekötések eredményesnek tűnő, ám már a meghozataluk utáni napon tragikusnak bizonyuló döntései árnyékában újabb háborús konfliktusok, diktatórikus rendszerek alakultak, majd néhány évtizednyi regnálás után eltűntek a történelem süllyesztőjében. De Európa, sőt az egész világ népeinek életét, az alkotó, építő ember mindennapjait voltak képesek évtizedekre megbénítani, korlátok közé szorítani” – áll a levélben, és e néhány mondatból kiolvasható, miért rendkívül fontos a feltáró munka.

Ebből most a kerületiek is kivehetik a részüket. A bizottság ezért kéri azoknak a XVIII. kerület lakosoknak a jelentkezését, akiknek emlékanyaguk van a korszakról, különösen az első világháború korából – legyen az tárgyi emlék vagy történet, emlékezés vagy családi hagyomány –, vagy információval rendelkeznek a régi kerületi temetőkről, hogy „összegyűjtsük együtt múltunk eme régi emlékeit,rendezzük közös dolgainkat, legyünk hűek az örökségünkhöz”. Aki kedvet érez a gyűjtésben való részvételhez, a következő csatornákon veheti fel a kapcsolatot a bizottság tagjaival: Kardos Gábor elnök (06-30-575-3568, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője (06-20-397-0998, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), Pándy Tamás, a dr. Széky Endre Pestszentimrei Történeti Társaság elnöke (06-70-220- 3771, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).