Nagycsalád helyett egyedül

Írta:  2014.11.24.
Bármennyire is a közösség összetartó ereje van az emberi génekbe kódolva, a modern társadalomban mindennapos jelenség az egyedül, vagy kényszerűségből, kényelemből a szüleivel élő nő vagy férfi.
Dr. Szvetelszky Zsuzsa, hálózatkutató, az ELTE oktatója, a „2014 a Családok Nemzetközi Éve” című, a Nők a XVIII. Kerületért által szervezett, november 21-i előadáson beszélt a mai kor egyik legnagyobb társadalmi problémájáról.

- Amíg 40 ezer évvel ezelőtt a családot mintegy 150 fős közösség jelentette, mára ez megváltozott, Noha főleg vidéken még előfordul, hogy jeles alkalmakon összegyűlik a 100-200 fős rokonság, a hétköznapokban egyre gyakoribb az úgynevezett egytagú csoport – mondta a kutató. – Az egyedül élő személy felveszi a család jellegét, keres magára, ellátja magát, nincs rászorulva arra, hogy gazdasági vagy szellemi közösségben éljen.
Ugyancsak a modern kor problémája az, hogy a fiatalok egyre jobban kitolják az önállósodás kezdetét.
- Ennek egyik oka, hogy kényelmesebb a szülőnél lakni, de oka az úgynevezett életkezdési válság, azaz, hogy a fiatalok, a környezetükben látott negatív tapasztalatok miatt nehezen döntenek bármilyen változásról, legyen az munkavállalás, tartós kapcsolat, vagy családalapítás.
Az est másik előadója Erdélyi Tamás, a Budapesti Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője bemutatta a szervezet tevékenységét.
- A Ház célja a hátrányos megkülönböztetés valamennyi formája elleni fellépés. Az erről szóló rendezvények által érintett célcsoportok a nők, a gyermekek, a romák, az idősek, fogyatékossággal élő személyek, hátrányos térségekben élők, valamint az őket segítő szervezetek, intézmények – mondta Erdélyi Tamás.