Ajándékot készítenek karácsonyra

Írta:  2014.11.30.
Együtt készíthettek kézműves karácsonyi ajándékot kerületi fiatalok. December 23-án újra lesz ilyen alkalom.
A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány a legutóbb készműves foglalkozást tartott a kerületi ifjaknak és időseknek, amelyen karácsonyi ajándékokat készítettek a résztvevők.
Legközelebb december 23-án várják a szervezők az alkotókedvű érdeklődőket Pestszentimrei Közösségi Házban.


Diráné Huszár Gertrúd, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának titkára kiemelten fontosnak tartja olyan programok szervezését, amelyek a kisebb, nagyobb gyerekeket valamint nyugdíjasokat egyaránt vonzzák.
A rendezvények előkészítésénél sok segítséget kap a civil szervezet az együttműködő partnereitől, úgymint a helyszín biztosítása, programok hirdetése, kézműves alapanyagok beszerzése. A közalapítvány kiemelkedően jó kapcsolatot ápol többek között Nagycsaládosok Szent Lőrinc Egyesületével, kerületi intézményekkel, a kerületi diákönkormányzattal, helyi cégek képviselőivel, a Kreatív Ötletek Kézműves Klub művészeti vezetőjével, a Borostyán Szociális Szolgálat munkatársaival.
– Az együttműködő szervezeteknek köszönhetően kerületszerte egyre több színvonalas rendezvényt tudunk szervezni az érdeklődőknek, korosztálytól függetlenül – magyarázta a titkár. – Nagyon népszerűek az alapítvány által rendezett alkotóműhely-foglalkozások, amelyeken adventi készülődés alkalmával a Kreatív Ötletek Kézműves Klub csapatával közösen adventi koszorút készíthettek kicsik és nagyok. A foglakozáson óvodáskorúak, iskolások, szülők és nagyszülők karácsonyi dekorációkat készítettek. A felhasznált természetes alapanyagok, többek között a fenyő, háncs, termések, magvak, bogyók számtalan variációban hasznosíthatóak, ezáltal minden elkészült alkotás egyedi remekmű lett.
– Szívesen veszek részt az alapítvány rendezvényein mint kézműves vezető, mert mindig nagy az érdeklődés a program iránt – folytatta Balog Kata művészeti vezető. – Öröm látni, hogy az idős emberek épp úgy el tudnak merülni az alkotásban mint a kisdiákok.
– Azért szeretek kézműveskedni, mert jó időtöltés, és mindig tanulhatok valami újat mondta boldogan Makai Nikoletta, a Sztehlo Gábor Általános Iskola 5. osztályos tanulója. – A szüleimet is és a testvéreimet is mindig saját kezűleg készített ajándékkal lepem meg. Mivel mindig nagy szeretettel készítek el mindent, nagyon szépen is szoktak sikerülni. Most a karácsonyi ajándékokon dolgozom és nagyon sok ötletem van.
– Meg kell tanítanunk a gyermekeket arra, hogy legyenek kreatívak, tudják örömüket lelni az alkotásban, és bátran készítsenek egyedi, önálló arculatot tükröző produktumokat – vette át a szót Diráné Huszár Gertrúd. – A saját kezűleg készített tárgyaknak meg van az a varázsa, hogy mivel nem boltban vásárolt tömegcikkekről van szó, kiemelkedően magas eszmei értéket képviselnek. Jó úton haladunk, mert nagyon népszerűek a foglalkozásaink, és a visszajelzések alapján a hozzánk járó gyermekeknél és felnőtteknél a szabadidő szerves része lett az egyéni alkotás.
A legnagyobb öröm az alkotásban a felszabadult, vég nélküli játék és új utak nyitása, a harmónia és örömszerzés a másik számára. A közösségi házban mindig nagy a nyüzsgés, remek programok várják a kerület lakóit, amely az intézményvezető Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház (PIK) igazgatója és az ott dolgozók szakmai profizmusát dicséri.
A művelődési ház ideális helyszín műhelyfoglalkozásokhoz is. Legközelebb december 23-án várják az alkotókedvű érdeklődőket az alapítvánnyal közösen szervezett műhelyfoglalkozásra.
– Az új épületben működő PIK szakmai tevékenységének alapelve a mindenkori, lakóterületen élő
korosztályok, kisközösségek különböző műveltségi igényeinek kielégítése, kiemelten a gyermek- és ifjúsági korosztály, valamint nyugdíjas réteg kulturális támogatása, a „családi jelleg”
megtartása, erősítése – fogalmazott Ódor Katalin. – Ennek egyik igen attraktív formája a havi egy kézműves játszóház kinőtte magát, így a felnőttek és a gyermekek már a minden héten
megtartott kreatív foglalkozás keretén belül sajátíthatták el a hobby-technikákat, a különlegességeket, amelyeket aztán később akár otthon akár a játszóházban a gyerekekkel együtt kamatoztathattak.
Ezek a foglalkozások az egész családot megmozgató tematikájú formák közé tartoznak. Jó látni, hogy már nem csak az anyák és lányok, hanem fiúk is együtt ügyeskednek a kicsit drágább, különleges, divatos anyagokból készülő fenyődíszek, hobbytárgyak, lakásdíszek alkotásakor.