Adventi koszorú gyúlt a Hősök terén

Írta:  2014.12.01.
Negyedik éve rendez adventi gyertyagyújtást az Együtt Pestszentimréért Egyesület, hagyományosan az ünnepkör első vasárnapját megelőző szombaton.

Negyedik éve rendez adventi gyertyagyújtást az Együtt Pestszentimréért Egyesület, hagyományosan az ünnepkör első vasárnapját megelőző szombaton. A Hősök terén felállított koszorún lévő gyertyát Lak Gábor atya gyújtotta meg, ezzel egy időben pedig a körben állók kezében is fellobbant egy-egy kis gyertya lángja.

Az Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt, december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól - (a görög katolikusoknál hatodik vasárnaptól - karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig, január 6-ig tart.

A család ünnepe

Háló Gyula tiszteletes az advent hagyományát felidézve úgy fogalmazott, hogy a Jézus Krisztus születését megelőző várakozási időszak a szent család ünnepe.

- Az advent magába a szűkebb családba vezet be bennünket, azaz a legfontosabb kapcsolatainkról szól – mondta a tiszteletes. – Azt ünnepeljük, hogy Jézus közénk lépett, emberré lett. Azt kívánom mindenkinek, hogy ezekben a hetekben Isten segítségével lépjünk kapcsolatba egymással, szeretteinkkel, régen látott ismerőseinkkel.

Lélekben is készüljünk

Advent kezdetekor a karácsonyi készülődés jegyében mindenki elindul ajándékokat keresni. Az üzletek kirakatait színes lámpafüzérek díszítik, számos családnál a nagytakarítás is ekkor zajlik.
- A gyerekek számára különösen izgalmas a karácsonyi előkészület – mondta ünnepi köszöntőjében Orbán Kálmán tiszteletes. - Az ajándékvásárlás és a lázas készülődés ellenére mégis sokszor hiányérzetünk van. Valami még elkelne a karácsonyfa mellé. Jézus eljön hozzánk, mint vendég, és ha az ő fogadása nem történik meg, akkor a legfontosabb dolog hiányozni fog az ünnepből. Éppen ezért a lelkünket is fel kell készítenünk, hogy ha karácsonyeste Jézus megérkezik a szívünkbe, otthonunkba, az érkezése minden örömnél nagyszerűbb legyen. Mert megajándékoz bennünket a szeretetével, békességével, erejével. Ezért is fontos, hogy ne csak a formaságok, a külsőségek legyenek jellemzők az ünnepre, hanem a lényegről se feledkezzünk meg.

Az adventi gyertyagyújtást követően az egyesület tagjai forralt borral, teával látták vendégül a hideg novemberi estén összegyűlteket. Újvári Miklósné, az EPE elnöke elmondta: örül annak, hogy a négy éve indult kezdeményezésből lassan hagyomány lesz, és már advent első vasárnapja előtti estén összegyűlnek Pestszentimrén azok, akik magukénak érzik a keresztény vallást, illetve annak hagyományos értékeit.