Karácsony régen és most

Írta:  2014.12.16.
Miről szólt az ünnep régen, és hogyan zajlik napjainkban? Ünnepre hangoló kézműves foglalkozást tartott december 13-án a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény.
A Múzeumsarok kiállítóteremben rendezett karácsonyi készülődéssel a kicsikre és a nagyokra egyaránt gondoltak. A vendégeket múltidéző vetítés, forró tea és harapnivaló várta, s az alkotni vágyók egyedi díszeket készíthettek.

A terembe lépők tekintetét egyből magukkal ragadták a falra kivetített nagyméretű és váltakozó fekete-fehér képek. Rozgonyi Sarolta múzeumpedagógus, a foglalkozás vezetője elmondta, hogy ezek képek 1909-től 1970-ig adnak betekintést a különböző társadalmi rétegek karácsonyestjeibe.
– A bemutatott fotókat külön erre az alkalomra válogattuk a Fortepan archív képgyűjteményéből. A képeken a szegényektől a tehetősebbekig többféle család is megjelenik, néhány fotó világháborús fronton, kórházban, jótékonysági ételosztáson készült, jelezve, hogy a karácsonyt minden körülmények között megünnepelték. Az összeállítás jól mutatja a vagyonbeli eltéréseket, de azt is, hogy nem az ajándékok értéke vagy a fa díszítettsége számít, hanem az, hogy az ünnep összehozza a családtagokat, barátokat, ismerősöket.
A kézműves foglalkozás résztvevői szakértő segítséggel készíthettek a dekorgumiból hóemberes hűtőmágnest, színes papírokból karácsonyfadíszt. Aki természetes hatásra vágyott, narancsból, fahéjból és babérlevélből fűzhetett díszeket. A résztvevők kedvence azonban az a textilangyalka volt, aminek hasát különféle karácsonyi fűszerekkel tömhették illatosra. Búcsúzóul – a Luca-napi hagyományoknak megfelelően – minden vendég búzát ültethetett magának egy pohárkába.