Interaktív ismeretterjesztés

Írta:  2015.02.23.
A Nők a XVIII. kerületért Alapítvány (NATIK) Fókuszban fontos emberek fontos évfordulói címmel interaktív sorozatot indított február 20-án. A programnak a városháza díszterme adott otthont.
A NATIK zenével, vetített képekkel színesített ismeretterjesztő programot szervezett országos és nemzetközi hírű személyekről, jelentős eseményekről. A rendezvény lehetőséget adott az interaktív ismeretterjesztésre is, hiszen a közönségből bárki bármelyik témához hozzászólhatott. – Elsődlegesen nem a lexikális tudás csillogtatását vártuk a közönségtől, hanem érdekességek közlését vagy asszociatív megjegyzéseket az elhangzottakhoz – mondta Mogyorósiné dr. Pécsi Ildikó, a NATIK elnöke. – Az alapítvány tagjai szabadon dönthették el, hogy röviden miről vagy kiről beszélnek. Nem előadást tartottak, hanem felkeltették a résztvevők figyelmét egy-egy téma iránt.

A rendezvényen hallhattunk Árpád-házi Szent Margit életéről, Puccini Tosca című operájának bemutatójáról, II. József uralkodásáról, az idegenvezetők világnapjáról, az Alkotmánybíróság 25 évvel ezelőtti megalakulásáról. Megemlékeztek Vay Ilus komikáról, Szécsi Margit költőnőről, Elvis Presley és Demis Roussos énekesekről, Kurt Cobainről, a Nirvana rockegyüttes frontemberéről.
Ezt követően a szervező kérdéseket tett föl többek között neves magyar és külföldi képző- és előadóművészekről, írókról, költőkről, rendezőkről, komponistákról, sportolókról. A kérdésekre helyesen válaszolók jelképes ajándékot kaptak.

– Lehet, hogy a rendezvény tematikája nem mindenkinek volt elfogadható, még a NATIK-tagok között is volt vita arról, hogy a témák szerteágazósága nem teszi-e a programot szedett-vedetté. De végül úgy döntöttünk, hogy miután az évfordulók tárháza olyan gazdag, hogy abból csak csipegetni lehet, a „csipegetést” legalább a sokszínűség jellemezze – magyarázta az alapítvány elnöke. – Az ismeretterjesztés, amellett, hogy az alapító okiratunkban rögzített vállalás, annak mindnyájunkban erősödő érzése is, hogy a tudásunkban mennyi pótolnivaló van még. Azon fáradozunk, hogy mind a magunk, mind a résztvevők „szürkeállománya” minél kevésbé legyen szürke.