Becsengettek ismét

Írta:  2015.03.02.
Nagy volt az érdeklődés a Nyugdíjas Akadémia második félévi eseménye iránt. A megnyitó február 28-án volt a polgármesteri hivatalban.
Az időskorúak szívesen vesznek részt az akadémia programjaiban, mert azok, amint azt az önkormányzat felmérése is mutatja, őket érdeklő témaköröket ölelnek fel.

Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézetvezetője, az időskorúakkal kapcsolatos kutatásokat végző központ irányítója az Időskori szorongás, időskori depresszió – hol kezdődik a betegség? című előadása teltházas volt. Többen csak az aulában, hangszórón keresztül tudták meghallgatni az előadót.

Speciális szakmai háttér

– Nyugdíjas szerveztek, művelődési házak, egyetemek is szerveznek nyugdíjasoknak különféle képzést, azonban elsőként mi indítottunk be egy nagy komplex rendszert, és már országszerte háromezer hallgatónk van – mondta az intézményvezető. – A szenioroktatás egy külön szakterület – tette hozzá.
A tudományos háttér nagyon sok oktatási rendszerben megvan. Azonban azt, hogy az előadó miként mondja el, milyen nyelvezettel, hogyan közvetíti, és hogyan reagál azokra a kérdésekre, amelyeket feltesznek neki a nyugdíjas hallgatók, ezekhez a speciálisabb szakmai háttér a mi rendszerünkben van meg.

Előadások, tanfolyamok

Jászberényi József tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy ebben a félévben 14 tanfolyam indul. Az angol nyelvtanfolyamból már öt szint van, és aki a hetediket is elvégzi, az jelentkezhet középfokú nyelvvizsgára. – Lehet, hogy két féléven belül lesznek önök között nyelvvizsgázók – jegyezte meg. Az orosz nyelvre is jelentős igény mutatkozott, ezért beindítottak egy kezdő és egy haladó tanfolyamot.

Sok idős ember depressziós

– Ma speciális témákról szól az előadás, a nyugdíjasok kérték, hogy beszéljünk a szorongásról, depresszióról és a félelemről az időskorban – mondta Jászberényi József. – Az előadások tematikáját az előző félévben megfogalmazott igényeknek a figyelembe vételével alakítottuk ki.

A Nyugdíjas Akadémia márciusi programja

– Mi a drog és mi a drogfüggőség – mit tehetünk? (Dr. Kassai-Farkas Ákos): 21-én 9 órakor
– Latin-Amerika előretörése – példa vagy zsákutca? (Dr. Jászberényi József): 28-án 9 órakor
– Angol nyelvtanfolyam 1. szint (Kaszap Réka): 27-én 11.30–15 óráig
– Angol nyelvtanfolyam 2. szint (Szilassy Eszter): 13-án, 27-én 11.30-15 óráig
– Angol nyelvtanfolyam 3. szint (Szilassy Eszter): 13-án, 27-én 15-18.30 óráig
– Angol nyelvtanfolyam 4. szint (Szilassy Eszter): 14-én, 28-án 11.30–15 óráig
– Angol nyelvtanfolyam 5. szint (Szilassy Eszter): 14-én, 28-án 15-18.30 óráig
– Geopolitika (Dr. Jászberényi József): március 28-án 11.30–15 óráig
– Étkezéstörténet (Dr. Jászberényi József): 13-án 12-15.30 óráig, 27-én 11.30-15 óráig
– Környezetvédelem (Varga Éva): 21-én, 28-án 15-18.30 óráig
– Iszlám (Udvarvölgyi Zsolt): 13-án,27-én 16-19.30 óráig
– Vallástörténet (Udvarvölgyi Zsolt): 20-án 16-19.30 óráig
– Orosz nyelvtanfolyam, kezdő (Dr. Kovács Géza):14-én, 21-én 11.30-15 óráig
– Orosz nyelvtanfolyam, haladó (Dr. Kovács Géza): 14-én, 21-én 15-18.30 óráig

Az előadások és a tanfolyamok az állandó XVIII. kerületi lakcímmel rendelkező 50 év fölötti lakosoknak ingyenesek.
 

Egyre emelkedik az időskori depressziósok száma Magyarországon, ami összefügg azzal is, hogy egyre több az idős ember. Most már 3,8 millióan vannak az 50 év felettiek és ebből a depresszió több mint tízezer embert érint. Ennek többféle tényezője van, többek között az is, hogy a hatvanas-hetvenes éveiben járó generáció agyon dolgozta magát. A depressziója sokszor abból fakad, hogy véget ér a több évtizedes intenzív munkával töltött időszak és az idős ember hirtelen leáll.
Ughy Attila polgármester is köszöntötte a hallgatókat és örömét fejezte ki, hogy sokan érdeklődnek a programok iránt.

Átalakul a tanácsterem

– A nyáron többfunkciós helyiséggé alakítjuk át a tanácstermet az előtérrel együtt, hogy alkalmas legyen konferencia, önkormányzati testületi ülés, előadás megtartására – jelentette be a polgármester. – Ezt azért is meg kell oldanunk, mert nagy önökben az igény arra, hogy művelődjenek, karban tartsák tudásukat, hogy a korábbi sablonoktól eltérő, folyton változó világban eligazodjanak. S ehhez kellemesebb körülményeket akarunk teremteni.
Port Tivadarné, a Nyugdíjas Akadémia koordinátora elmondta, hogy a második félévre 164 tanulni vágyó töltötte ki a jelentkezési lapot, de még többen jelezték, hogy szeretnének részt venni a programban.
– Sok az érdeklődő, ami abból is adódik, hogy a korábbi előadások és az azokhoz kapcsolódó tanfolyamok nagyon érdekesek voltak.

Újabb tanfolyamok

– Az elmúlt félévhez képest igények szerint 12 helyett 14 tanfolyamot indítunk az angolt már öt, az orosz nyelvet pedig két szinten tanulhatják az érdeklődők, és a többi tanfolyam folytatását is kérték a nyugdíjasok –folytatta a koordinátor. – Figyelembe vettük továbbá azt az igényt is, hogy a tanfolyamok lehetőleg ne keresztezzék egymást, mert sokan jelezték, hogy többet is látogatni szeretnének.
Franciscy Erzsébet eddig már több szemesztert járt végig. – A délelőtti és a délutáni geopolitika előadást is meghallgatom – mondta. – Az első félévben részt vettem a jobb agyféltekés rajztanfolyamon, erre a félévre is beiratkoztam. Soha nem voltam nagy rajzoló, de amikor otthon megmutattam a lányomnak, hogy mit rajzoltam, nagyon elcsodálkozott a teljesítményemen. Ebben a félévben önismerettel bővül a jobb agyféltekés tanfolyam, és mint nyugdíjas pszichológus, kíváncsi vagyok, hogy milyen újabb módszerek vannak.