Tudjuk, hogy érdemes küzdeni

Írta:  2015.04.28.
Minden várakozást felülmúló sikerrel zárult a Mert a haza nem eladó című jótékonysági gála, amelyet az Üde Színfolt Egyesület szervezett a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás támogatására. Mintegy egymillió forint gyűlt össze a széleskörű összefogásnak köszönhetően.

˗ A korábbi tapasztalatok alapján tudtuk, hogy a XVIII. kerületben élők szívesen állnak oda egy-egy fontos ügy mellé, de ami most történt, az messze felülmúlta minden várakozásunkat. Nagyon köszönjük a támogatást a résztvevőknek és az adományozóknak egyaránt – mondta Somlai Zsuzsa, az Üde Színfolt Egyesület elnöke, aki egyben a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum javára rendezett jótékonysági gála egyik szervezője is volt. Az öröm pedig annak szólt, hogy az április 26-i, „Mert a haza nem eladó” című rendezvényen a Rózsa Művelődési Ház dugig megtelt, a jegybevételekből és egyéb adományokból pedig mintegy egymillió forintot sikerült összegyűjteni a kárpátaljai középiskola számára.

A haza nem eladó

˗ Minden magyar állampolgárnak, aki érti és átérzi, hogy mit jelent Kárpátalján a magyar családoknak, ha gyermekeik magyar tannyelvű líceumokba tanulnak; ha a magyar tannyelvű líceumokban az oktatás színvonala, a tanárok szaktudása, elhivatottsága garancia a sikeres jövőre;
kötelessége segíteni az iskolák fennmaradását. Ha törik, ha szakad, nekünk is támogatnunk kell a kárpátaljai líceumokat, mert jelen pillanatban elszakított testvéreink csak ránk, elszakított testvéreikre számíthatnak – fogalmazott Ughy Attila polgármester, az est fővédnöke köszöntő beszédében.

Szavai nem maradtak visszhangtalanok. A XVIII. kerületben élők igen nagy számban tettek eleget ennek az önként vállalt kötelességnek, és váltottak jegyet, illetve hozták el adományaikat az alkalomra. A kezdeményezés az Üde Színfolt Egyesülettől eredt, amely az elmúlt években rengeteg figyelmet és energiát fordított arra, hogy az anyaországiak és a határon túli magyarok közelebb kerülhessenek egymáshoz: a Tartozunk – Összetartozunk sorozat keretében egymás után mutatkoztak be a Polgárok Házában tartott rendezvényeken a határon túli régiók képviselői, Pestszentlőrincen és Pestszentimrén élők pedig bejárták az elszakított területek jó részét, így Kárpátalja városait, falvait is, köztük az ezúttal bemutatkozó Técsővel. Itt épült fel ugyanis az a magyar tannyelvű líceum, amelyben olyan magas színvonalú az oktatás, hogy diákjait 96 százalékos arányban veszik fel a felsőoktatásba.

További adományok

Akik nem tudtak ott lenni a Rózsában rendezett gálán, de szeretnének adakozni a líceum javára, megtehetik úgy is, hogy közvetlenül utalnak az intézmény alapítványának számlaszámára, amely a következő:
számlaszám: 10300002-10310224-49020020
IBAN: HU60-1030-0002-1031-0224-4902-0020
SWIFT (BIC) kód: MKKB HU HB
 

˗ Amikor a kilencvenes évek elején belefogtunk a líceum építésébe, és azóta is, amióta a fennmaradásunkért küzdünk, mindig érzetük, hogy érdemes, mert van mögöttünk valami, ami a támaszunk; amit úgy hívunk, haza, szülőföld – mondta Ambrus Pál, az intézmény alapítója és tiszteletbeli igazgatója.

A kárpátaljai magyar tannyelvű intézményeknek valóban küzdeniük kell. Az ukrán állam ugyanis nem támogatja a nemzetiségi nyelvű oktatást. Az iskolák egyházi felügyelettel, alapítványi formában, tehát adományokból működnek – a jelenlegi háborús Ukrajnában azonban az infláció növekedésével együtt válik mind reménytelenebbé az adományozás.

Mindenki melléállt

Az ügy mellé kerületi, illetve kerületi kötődésű művészek álltak. A gála műsorában nagy sikert aratott a kétszer is színpadra lépő, az est címadó dalát is eléneklő Kiss András operaénekes, a bátyjával és édesapjával közösen muzsikáló Csernyus Kata népdalénekes (fenti, első képünkön), a kárpátaljai írók, költők verseit és prózai szövegeit tolmácsoló Anga-Kakszi István előadó, a Kolibri Táncegyesület.

Ovációval ünnepelte a közönség a nemrég a Virtuózok tehetségkutató verseny győzteseként végző Lugosi Dániel Alit, és nagy taps Kucsák László országgyűlési képviselőt és zenészbarátait, akik már nem először adtak jótékonysági hangversenyt a kerületben.

Fergeteges hangulatú finálét varázsolt az est végére a Tébláb művészeti iskola Gorácz János vezette Bokréta Csoportja, Rékasi Károly színművész pedig az egész közönséget megragadó lelkesedéssel és humorral konferálta az estet. A kezdeményezéshez más adományozók is csatlakoztak. Szalinkáné Kiss Lenke az alkalomra festett tájképek értékesítésével, több egyházi közösség pedig saját gyűjtéssel. Köztük a Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség és a Szemeretelepi Református Egyházközség, amelynek vezetői – Győri Gábor esperes, illetve Kiss László a színpadon adta át az adományt.
A jegybevételekből félmillió, összességében pedig mintegy egymillió forint gyűlt össze a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum alapítványának támogatására.