Szemeretelep őrei

Írta:  2015.06.24.
A civil élet legrégebbi szervezetei közé tartozik a Szemeretelepiek Baráti Köre (SZBK), amely június 6-án ünnepelte alapításának 25. évfordulóját.
Van élet a Hazafias Népfronton kívül is – ezzel a meggyőződéssel döntött úgy néhány szemeretelepi polgár a rendszerváltozáskor, hogy a törvény adta lehetőséggel élve saját elhatározásából alapít független civil társaságot.

– Én már egy jól működő közösséget találtam itt – mondta Kiss László, a Pestszentlőrinc Szemeretelepi Református Egyházközség lelkésze, aki egyben az SZBK alelnöke is.
Az alapítás ötlete – mint arról a kör honlapja is beszámol – Pándi János akkori szemeretelepi református lelkész fejéből pattant ki, aki hamar talált a megvalósításhoz társakat. A politikától független, lokálpatrióta szellemű közösség felépítése sokak számára volt vonzó feladat.
– Aki Szemeretelep történetét ismeri, tudja, hogy mindig sajátos mikroklímája volt. Ez határozta meg az alapítás légkörét, és ez tartja egyben azóta is a közösséget – fogalmazott Kiss László annak magyarázataként, hogy az SZBK – mint kevés hasonló szervezet – a mai napig egyben tudott maradni, sőt eredményes munkát képes végezni.
A baráti kör a havi rendszeres találkozók, a kirándulások és a saját rendezvények mellett egyfajta lobbitevékenységet is folytat a kerületi kulturális életben. Nekik köszönhető például, hogy a helytörténeti gyűjtemény az egykori kiváló pedagógus, Tomory Lajos nevét vette föl, s ők szorgalmazták a második világháború pestszentlőrinci áldozatainak emléke előtt tisztelgő emlékmű felállítását is, ami 2006-ra válhatott valósággá. A szemeretelepiek jó kapcsolatot alakítottak ki határon túli településekkel, az elmúlt hetekben Kárpátaljára vittek adományokat.
Az alelnöktől azt is megtudtuk, hogy jelentős és aktív tagsággal rendelkeznek, s a kör ugyanolyan lendülettel működik, mint negyedszázada. Szeretnék, ha a jövőben több helyi fiatal is bekapcsolódna ebbe az örömteli közös munkába.