Irány a Felvidék!

Írta:  2015.06.28.
Régi terve valósul meg az Üde Színfolt Egyesületnek idén nyáron: ötnapos felvidéki túrára indulnak a Tartozunk – Összetartozunk program keretében.
A határon túli magyarlakta területek szinte mindegyikét bejárták már az Üde Színfolt Egyesület tagjai. A Tartozunk – Összetartozunk program elindításával néhány évvel ezelőtt az volt a cél, hogy az egyesület tagjai – és azok, akik kedvet éreznek a programokhoz való csatlakozásra – mélyebb ismereteket szerezzenek a trianoni határokon túli területek történelméről, kultúrájáról.

– Élő kapcsolatot akartunk. Ezért nem csupán előadásokat, filmvetítéseket, felolvasóesteket szerveztünk, hanem felvettük a kapcsolatot egy-egy terület képviselőivel, és elkezdtük látogatni is egymást – magyarázta Sonmlai Zsuzsa, az egyesület elnöke, a programok főszervezője.
Szomszédolásról van tehát szó, amelynek keretében határon túli közösségek, művészcsoportok érkeznek az egyesületnek is helyet adó Polgárok Házába, kiállításokkal, zenés-táncos gálákkal, beszélgetős estekkel, irodalmi műsorokkal és gasztronómiai rendezvényekkel mutatkozva be. Az egyesület pedig nyaranta felkeresi az itt megismert barátokat. Jártak már Erdélyben, Kárpátalján, a Délvidéken, de a Felvidékre eddig nem sikerült eljutniuk.
– Régóta terveztük, hiszen a Felvidék, szorosabban a gömöri tájegység az elsők között mutatkozott be nálunk – mondta az elnök.
A felvidéki utazás augusztus 1-jén kezdődik, és az egyesület hagyományainak megfelelően gyakorlatilag minden fontos látnivalót tartalmaz. A városlátogatás mellett (többek között Kassa, Bártfa, Eperjes, Sóvár, Toporc a cél) rengeteg túrán vesznek részt az utazók: felkeresik például a dobsinai jégbarlangot, ellátogatnak a Csorba-tóhoz, a krátertóhoz, és tutajkiránduláson vesznek részt a Dunajecen.