Vendégek Técsőről

Írta:  2015.08.10.
A kárpátaljai Técsőről érkeztek vendégségbe középiskolások a Vasvári Pál Polgári Egyesület meghívására.

Már alapításakor elkötelezte magát a Pestszentimrén életre hívott Vasvári Pál Polgári Egyesület amellett, hogy aktívan részt vesz a határokon inneni és túli magyar közösségek hálózatának létrehozásában. A civil szervezet már eddig is számos anyaországi és erdélyi szervezettel, közösséggel, művészeti csoporttal, önkormányzattal működött együtt, a Vasvári Pál Napok keretében tanulmányi versenyt szervezett a Kárpát-medence magyar diákjai számára. Most a kárpátaljai Técső református líceumának hét diákját és kísérőjüket látták vendégül.

Az esemény előzménye, hogy egy másik kerületi civil szervezet, az Üde Színfolt Egyesület áprilisban jótékonysági gálát szervezett a református líceum javára, ezt követően pedig az önkormányzat testvérvárosi tárgyalásokat kezdeményezett Técsővel.

A Vasvári Egyesület meghívására az iskola hét kiemelkedően jó tanulója utazhatott Pestszentimrére augusztus elején egy teljes hétre. A fiatalok és kísérőjük összesen három imrei családnál kaptak szállást, programjaik, étkezésük és itt tartózkodásuk egyéb költségeinek fedezését is az egyesület tagjai vállalták magukra. A rendkívül jól sikerült, eseményekben gazdag hetet követően augusztus 7-én, pénteken búcsúestet tartottak, ahol a vendéglátók részéről Bauer Ferenc és Tóth Kálmán társelnök búcsúzott tőlük, az önkormányzat részéről pedig a határon túli kapcsolatokért is felelős Szarvas Attila alpolgármester.