RE-SEEties projekt - South East Europe Program

Írta:  2015.09.14.

Az önkormányzat a Képviselő-testület 607-608/2011.(VII.07.) sz. határozatainak megfelelően az Európai Területi Együttműködés Dél-kelet Európai Transznacionális Együttműködési Program 2007-2013 (South-East European Space – SEE) előírásainak figyelembevételével kidolgozta és benyújtotta pályázatát 2011 novemberében.

84 160 0

Az erőforrás-hatékonyság kiemelt terület a dél-kelet európai régió szakpolitikai döntéshozatalának prioritás listáján. A kormányzásnak mind helyi, mind regionális szinten kiemelt szerepe van az erőforrás hatékonyság ösztönzésében. A RE-SEEties projekt ennek megfelelően az önkormányzati szereplőket veszi górcső alá, és azt vizsgálja, hogy a városvezetés a kompetencia és felelősségi körén belül milyen eszközökkel van/lehet felvértezve az erőforrások hatékonyabb felhasználásának elősegítése érdekében. Az erőforrás hatékonyság témakörében a projekt két fő területet céloz meg integrált megközelítésben: az energiahatékonyságot és a hulladékkezelést.

A RE-SEEties projekt hosszú távú víziója a dél-kelet európai városok erőforrás hatékony városi közösségekké való formálása, összhangban a releváns európai szakpolitikákkal és jogszabályokkal. A projekt fő célkitűzése a dél-kelet európai önkormányzatok integrált döntéshozatali és stratégiai tervezési kompetenciáinak erősítése a következő területeken: energiahatékonyság, megújuló energiaforrások optimális kiaknázása valamint hulladék újrahasznosítás. Mindezt annak érdekében, hogy elősegítsék a felhasználói szokások megváltozását, illetve innovatív döntéshozatali megoldásokkal, eszközökkel és különböző ösztönző intézkedéssekkel támogassák a változó szükségleteket.

Fő tevékenységek és kimenetek:

- Európai kitekintés a meglévő módsztertanok, technológiai megoldások, tervezési folyamatok illetve a helyi szintű erőforrás fogyasztási előrejelzések tekintetében.
- Kezdeti módszertani keret kifejlesztése és adaptálása, mely tartalmaz egy kezdeti kritériumrendszert is (a fejlesztés alatt álló stratégiák és akciótervek értékeléséhez).
- Minden partner város esettanulmány profil formájában meghatározza, mire kíván hangsúlyt fektetni a stratégiaalkotási folyamat során (tk. milyen specifikus területekre kíván fókuszálni a helyi szintű stratégiában és akciótervben). A stratégia és akciótervek kidolgozása során (peer review folyamat: intenzív szakértői workshopok, konzultációk) a partnerek a kezdeti kritériumrendszer segítségével értékelik a közbenső eredményeket. Ily módon ez a kritériumrendszer egyfajta értékelési szempontrendszer funkciót is betölt, ugyanakkor a helyi szintű stratégiaalkotási folyamat (rész)eredményei is hozzájárulnak a kritériumrendszer véglegesítéséhez, illetve ezzel egyidejűleg az erőforrás hatékonyágra vonatkozó integrált dél-kelet európai módszertani eszköztár végső formába öntéséhez.
- Projekt szimpózium alkalmával az európai jó gyakorlatok valamint a helyi szintű esettanulmányok eredményeinek szintézise.
- Ezen szintézis eredményeinek átültetése a stratégiai dokumentumokba. A végső módszertani eszköztár alapján a partnervárosok esettanulmányaikat konkrét fejlesztési elképzeléseket, ötleteket, terveket tartalmazó helyi szintű stratégiákká és akciótervekké konvertálják, melyek részletes költségvetési terveket és politikai ajánlásokat is magukban foglalnak.

Partnerek és közreműködők: Görögország, Olaszország, Energiaklub Szakpolitikai Intézet – Budapest, Szlovákia, Románia, Szlovénia, Macedónia, Horvátország, Németország, Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete.

A XVIII. kerület által betöltendő pozíció: vezető partner

A projekt teljes költségvetése: 2.249.000 Euro, ebből 452.134 Euro a vezető partner, azaz az önkormányzat költségvetése. (Forintra átszámolva kb. 130 000 000,- Ft)

Támogatás intenzitás: 85% ERFA + 10% nemzeti társfinanszírozás, az önrész: 5 %

A projekt weboldala: http://www.re-seeties.eu/hu


Információk a projektről

docLetöltés

Hasznos tudnivalók

pdfLetöltés - alternatív energia

pdfLetöltés - energia-hatékonyság

pdfLetöltés - hulladék

Fontosabb dokumentumok:

pdfLetöltés - APPLICATION FORM

pdfLetöltés - TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS

Videók és cikkek:

http://www.bp18.hu/cikk.2911.tukrot_tartott_elenk_az_oko-kiallitas.html
http://www.bp18.hu/cikk.2888.energiahatekonysag_a_sikeres_jovonk_egyik_zaloga.html
http://www.bp18.hu/video.1270.lezarult_a_zold_unios_projekt.html
http://www.bp18.hu/video.1276.mit_nyertunk_a_re-seeties-zel.html
http://www.bp18.hu/video.1275.gondolkodj_globalisan_cselekedj_lokalisan_.html
http://www.bp18.hu/video.1253.keruletunk_vezeto_szerepet_vallalt_a_re-seeties_programban_.html
http://www.bp18.hu/cikk.2564.illo_helyszinen_volt_az_unios_projekt_foruma.html
http://www.bp18.hu/video.1099.re-seeties_talalkozo_vecsesen_.html
http://www.bp18.hu/cikk.2303.a_kornyezettudatos_keruletert_dolgoznak.html
http://www.bp18.hu/video.989.re-seeties_az_energiahatekonysaert.html
http://www.bp18.hu/video.651.varosok_a_tudatosabb_kornyezetert_.html
http://www.bp18.hu/cikk.1781.a_zoldebb_keruletert.html

86 0

Hír naptár

« Október 2019 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Csatlakozz közösségünkhöz