Budapest XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola

Írta:  2015.09.10.

pdfAlapító okirat

A Bókay Árpád Általános Iskola / volt Bokányi / Pestszentlőrinc legöregebb iskolája csendes, kertvárosi környezetben található. A legkisebbek a Szélmalom utcai tagiskolában tanulnak. A szüneteket, a délutáni szabadidő egy részét a "zöldben" tölthetik, a Bókay Kertben. Ez az épület hat világos, tágas, otthonosan berendezett tanteremmel rendelkezik. A nagyobbak a Wlassics utcai főépületben tanulnak, ahol a régi falak között már sok-sok generáció nőtt fel. Jelenleg 17 osztályunk, 11 napközis csoportunk van 404 gyermek számára. Az iskola és az aktív, segíteni akaró szülők kapcsolata igen szoros, gyümölcsöző.

Célunk olyan légkört teremteni, melyben örömet szerez a diáknak a tudás, a tanárnak pedig a gyermekekkel való foglalkozás. Elsődleges feladatunk a színvonalas tanítás-tanulás biztosítása, így a nyolc év során és az előkészítő foglalkozások segítségével sikeresen felkészítjük a tanulókat a középiskolai oktatásra. Az elmúlt tanévek adatai szerint sokan tanulnak tovább két tannyelvű gimnáziumban vagy Budapest legerősebb gimnáziumaiban. A hagyományok és az újítások jól megférnek az iskolában, mivel igen nyitott a tantestület. Elsők között csatlakoztunk a kompetencia-alapú oktatási modell

bevezetéséhez, megpályáztuk és megnyertük az Európai Uniós pályázatot, valamint a folytatását is. Harmadik éve dolgozunk sikerrel egyre bővülő körben ezzel a módszerrel, a pályázati támogatás jóvoltából a legkorszerűbb eszközökkel.

Programjaink közül kiemelt szerepet kap a nyelvoktatás, a szorobánnal segített matematika-oktatás is. Bókay Árpád nevéhez méltón, aki korának meghatározó orvos személyisége volt, a természettudományos oktatás és tehetséggondozás kiemelten folyik. Iskolánk tizenegy évvel ezelőtt kezdeményezte egy hiánypótló verseny megrendezését, amelyet azóta is nagy sikerrel szervezünk meg. A Bókay Árpád Biológiaverseny mára már országos hírű rendezvény lett. A tanításon kívüli programok segítségével lehetőséget kapnak a tehetséges és az érdeklődő tanulók, hogy továbbfejlődjenek, vagy éppen kikapcsolódjanak, sportoljanak. Az iskolában a gyermekek ismerkedhetnek a népi hagyományokkal, néhány művészeti területtel (Pl. néptánc, grafika, mozgásművészet). A versenyképes tudás feltételeinek, az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges alapok biztosításának, a digitális eszközrendszer megismerésének fontos állomása az általános iskola, ahol a tanulók felkészült szakemberek segítségével hangolódnak rá a kulcskompetenciák elsajátítására.

Az alsó tagozatosokat rendszeresen visszük úszásoktatásra, részt vehetnek sokféle kézműves foglalkozásokon, biztosítjuk számukra az iskolánkban hagyományos néptánc oktatást. Igény szerint angol ill. német tanfolyamokat szervezünk. A felsősök az idegen nyelvet kiscsoportokban emelt óraszámban tanulják, kiemelt szerepet kap a matematika és a magyar oktatása, hetedikesek és nyolcadikosok részére igény szerint középiskolai előkészítő foglalkozásokat szervezünk, ügyelünk a tehetséges tanítványaink "gondozására", a tanulók érdeklődési körének megfelelő szakköröket, tanfolyamokat szervezünk /pl. számítástechnika, művészeti/.

A gyermekek harmonikus fejlődése érdekében figyelünk az egészséges életmódra nevelésre, a hagyományok tiszteletére, az önismeretre, a természet szeretetére, az ökológiai szemlélet kialakítására. Hetedik és nyolcadik osztályosaink a tanulószobán kapnak lehetőséget a másnapi felkészüléshez. Iskolai könyvtárunk folyamatosan gyarapodó állománnyal és könyvtári foglalkozásokkal várja az érdeklődő tanulókat. Nyári táborokat szervezünk (szorobán, népművészeti és sporttáborok) a szabadidő hasznos eltöltése érdekében.

Pedagógiai programunkban mindezek összehangoltan jelennek meg a tanórák és tanórán kívüli lehetőségek figyelembevételével.

Utoljára frissítve: 2020.01.31.
Indulás:

Hír naptár

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Csatlakozz közösségünkhöz