Két keréken a tisztább levegőért!

Írta:  2020.06.11.

A járvánnyal szembeni védekezés számos nagyvárosban a levegőminőség javulását eredményezte.

Hogyan tarthatjuk fenn ezt a kedvező állapotot még akkor is, ha a dolgok visszatérnek a régi kerékvágásba? A tiszta városi levegő egyik biztosítéka az olyan fenntartható közlekedési eszközök tömeges használata, mint a kerékpár.

 

Klimabarat18 Infografika Kerekparozas A5 final kifutonelkul

 

Karanténban két keréken

A levegőminőség romlása szorosan összefonódik az üvegházhatású gázok légkörbe juttatásával, melyért a motorizált közlekedés nagymértékben felelős. Szembetűnő, hogy városainkban jelentős levegőminőség javulás érhető el az autóforgalom csökkentésével, valamint a környezetkímélő közlekedési módok alkalmazásával.

A járvánnyal szembeni korlátozó intézkedések hatására világszerte visszaesett az autóforgalom. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss kimutatásai szerint ezen jelenség jelentősen csökkentette a légzőszervi betegségekhez nagyban hozzájáruló nitrogén-dioxid jelenlétét a légkörben. Budapesten, Barcelonában és Lisszabonban például 50%-kal, Milánóban 21%-kal mértek alacsonyabb koncentrációt március közepén a 2019-es adatokhoz képest.

A témával foglalkozó legfrissebb kutatások szerint a járvány lelassításában is kulcsszerephez juthat a levegőminőség, ugyanis minél tisztább a levegő, annál kevésbé kedvez a vírus terjedésének.

Bringahelyzet Budapesten

Budapesten kiemelt cél a közlekedésbiztonság növelése és a forgalomcsillapítás. A kialakult krízishelyzetben a főváros is fokozott figyelmet szentel a kerékpározás biztonságosabbá és vonzóbbá tételére: városszerte új kerékpáros sávok és kerékpártárolók jelentek meg, és a forgalmi korlátozások is gyakoribbá váltak. Van, ahol már pénzzel is támogatják a fiatalok kerékpárvásárlását Budapesten.

Ahogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre frissen elkészült klímastratégiája is kimutatta, kerületünkben a fővárosi átlagnál magasabb a közlekedésből származó károsanyag kibocsátás és energiafelhasználás. Ennek legfőbb magyarázata a nagyarányú átmenő forgalomban keresendő.

Szerencsére a kerületi lakosok körében már jelenleg is igen népszerű a kerékpározás. Ezt bizonyítja a napi rendszerességű kerékpárhasználók magas, közel 18 ezer fős száma is. Az elmúlt időszakban az önkormányzat több fejlesztést is végrehajtott ezen a téren. Kerékpártárolók kerültek a közintézmények mellé és a fontosabb kereskedelmi csomópontokhoz, 2019-ben pedig átadták a gyermekek játékos oktatását megcélzó KRESZ parkot is. Emellett a kerület a jövőben is kiemelten kezeli a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését és az ismeretterjesztést, hiszen ezen intézkedések hozzájárulnak egy élhetőbb és klímabarát lakókörnyezet megteremtéséhez.

A városi biciklizésnek természetesen még számos előnye van a levegőminőség javításán túl is: olvasóinknak összegyűjtöttünk pár érdekes tényt ábránkon!

 

 

A hír a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló, KEHOP-1.2.1-18-2018-00002 azonosítószámú „Klímatudatosságot erősítő szemléletformálás a XVIII. kerületben” (KLÍMABARÁT18) program keretében jött létre. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

Szervező pestszentlorinc szentimre logo

Együttműködő Partnerek hugbc logo abud logo