Elemek szűrése dátum szerint: kedd, 01 szeptember 2015

Figyelem!

A munkálatok alatt fokozott figyelemmel közlekedjünk!
A balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a csatornázási munkákkal érintett területeken biztonságos távolságot tartsunk a munkaároktól, illetve fokozottan ügyeljünk arra is, hogy gyermekek az utcán csak felügyelet mellett tartózkodjanak.
A rendőrség ezen kívül arra figyelmezteti a lakókat, hogy legyenek óvatosak, s illetéktelen személyeket ne engedjenek be a házba! Ha a lakók gyanúsat észlelnek, jelentsék a rendőrségnek!

Körültekintően válasszunk szakembert!
A belső hálózat megtervezésével, kiépítésével csak megfelelő végzettséggel és tapasztalattal, kamarai tagsággal rendelkező szakembert érdemes megbíznunk, aki garanciát vállal az elvégzett munkáért.
Ha azt akarjuk, hogy hosszú távon, megbízhatóan működő hálózatunk legyen, ne döntsünk kizárólag az ár alapján!
Ha nem vagyunk elég körültekintőek a szakember kiválasztásánál, még az is előfordulhat, hogy a rosszul megtervezett vagy megépített csatornát újra kell terveztetni és építtetni. És mindezt a saját költségünkre...

Ne használjuk engedély nélkül az új csatornát!
A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet csatlakozni, azaz a kiépített házi hálózatunkat akkor lehet használni, ha a csatornarendszer összes elemének (így a szennyvizet a Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító létesítményeknek) az üzembe helyezése megtörtént.

Ezen időpontig az új rendszer nem üzemel, az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után – a csatorna megteltével – akár elöntést is okozhat.
A pangó szennyvíz nemcsak erős szaghatást, de a kórokozók terjedésével akár közegészségügyi károkat idézhet elő.
A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, amelynek költségét az FCSM az érintett ingatlantulajdonosokra hárítja. Az illegális rákötések emellett a kivitelezést is akadályozzák, hiszen az elkészült csatorna szakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz.

Ha tehát a házi hálózatunkat megépítettük, először be kell nyújtanunk a „Használatbavételi hozzájárulás kérelmet” az FCSM-hez. Ha a rákötés minden műszaki és jogi feltétele teljesült, tehát az új csatornarendszer üzembe helyezésére sor került, az FCSM kiadja a házi hálózat használatához szükséges használatbavételi hozzájárulást. Ezzel egyidőben aláírásra kerül a „Szolgáltatási szerződés” is: az új, környezetbarát és korszerű hálózat innentől kezdve használható.

Súlyos következményekkel jár az idő előtti rákötés!
A házi rákötés teljes folyamata, a megkövetelt szigorú feltételek a lakosság érdekét szolgálják. Az idő előtti rákötés, azaz az új csatorna engedély nélküli használata komoly következményekkel jár.
Amíg az FCSM nem veszi át üzemeltetésre az elkészült teljes csatornarendszert, addig az nem működik, tehát az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el.
A bekerülő szennyvíz – a csatorna megteltével – elöntést, így közegészségügyi károkat is okozhat. Nem beszélve arról, hogy az idő előtti használat miatt az utcai vezeték nem vizsgálható, így csúszik a csatorna ellenőrzése, ezzel együtt az érintett útszakasz helyreállítására is csak később kerülhet sor.
A projekt résztvevői ezért szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek azon ingatlantulajdonosokkal szemben, akik az idő előtti rákötéssel lassítják a beruházás előrehaladását.

Ne tervezzük és építsük meg túl korán a belső hálózatot!
Ha sok utcában már elkészült az gerinccsatorna és a házi bekötővezetékek is, ez még nem jelenti automatikusan, hogy minden feltétel adott a házi hálózat terveztetéséhez és kiépítéséhez.
A tervek elkészítésének feltétele, hogy a már megépült utcai gerincvezeték kamerás ellenőrzése és geodéziai bemérése is megtörténjen. Ugyanis csak ekkortól állnak rendelkezésre a belső hálózat tervezéséhez szükséges adatok.
Fontos tudni, hogy a téli időszakban – mínusz három fok feletti hőmérséklet esetén is – lehetőség van a már megépült csatornaszakaszok minősítésére, így a kamerás vizsgálatok, geodéziai bemérések gondtalanul zajlanak.

Fontos tudnunk, hogy a házi rákötés MINDEN LÉPÉSE a tervezéstől a használatbavételig a Fővárosi Csatornázási Művek vonatkozó hozzájárulásához, engedélyéhez kötött.
Ennek megfelelően a házi hálózat tervét is előzetesen be kell nyújtanunk ellenőrzésre, és belső csatorna megépítését is az Fővárosi Csatornázási Művek külön, erre vonatkozó, Szolgáltatói hozzájárulásának birtokában kezdhetjük csak meg.

Kategória: Segít a kerület

A kerület cége a kerületért

Az Önkormányzat kiemelt ügyként kezeli a szennyvízelvezetés modernizálását, ezért a lehető legtöbb területen próbál segítséget nyújtani az érintett családoknak.
A házi hálózat megterveztetése és kivitelezése szigorú előírásokhoz és engedélyekhez kötött többlépcsős feladat, éppen ezért a kerület ebben is szerepet vállal.

Díjmentes ügyintézés és teljes körű szolgáltatás

A csatornázás során kiépítendő fővezetékre külön-külön kell bekötni az egyes háztartásokat.
Ezeknek a rákötéseknek a kivitelezését garanciával vállalja a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., amely rendelkezik az ehhez a munkához szükséges magas színvonalú szakmai és technikai háttérrel.

A csatornarákötések tervezési díja egységesen bruttó 27 940 forint.
Megrendelés esetén – a tervezési szolgáltatás részeként – a cég térítésmentesen vállalja az engedélyeztetést, a szükséges dokumentumok beszerzését, az egyéb ügyintézést.

A szolgáltatás iránt érdeklődők a házi hálózat kiépítésére a Fővárosi Csatornázási Művek által engedélyezett tervek birtokában kérhetnek árajánlatot a Városgazdától. A munka átlagos irányára az anyagköltséggel együtt alapesetben – tehát ha nincs szükség komolyabb bontási munkálatokra, vagy nem merül fel más extrém költségnövelő tényező – folyóméterenként bruttó 9145 forint.

Érdemes a Városgazda szolgáltatását választani, hiszen a városüzemeltető cég teljes körű – a tervezést és a kivitelezést is magában foglaló szolgáltatást – kínál, s a műszaki átadás-átvétel napjától számítva a jogszabályban meghatározott idejű jótállást és szavatosságot vállal.

A Városgazda által kínált komplex csatornázási szolgáltatásról Lepsényi Tibor műszaki és városüzemeltetési igazgató mondja el a legfontosabb információkat:

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

A házi csatornahálózat megtervezéséről további információ a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Ügyfélszolgálati Osztályán kapható. A szolgáltatást ugyanitt lehet megrendelni.

Elérhetőségek: telefonon a +36 – 30 – 549 – 6922, 297-0799 számon, e-mailben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, levélben vagy személyesen a
1181 Budapest, Baross utca 7. szám alatt.

Az ügyfélszolgálat hétfőn 8-tól 18 óráig, keddtől csütörtökig 8 és 16 óra, pénteken 8 és 13.00 között várja az érdeklődőket.

A csatornázással kapcsolatos egyéb kérdésekkel kapcsolatban a 06-80-205-412-es ingyenesen hívható zöldszámon kérhető felvilágosítás.

Kategória: Segít a kerület

Eltörölték a közmű-hozzájárulási díjat

Az Önkormányzat már a tervezési szakaszban jelezte, hogy enyhíteni szándékozik a háztartásoknak a csatornarákötéssel kapcsolatos anyagi terheit.
Ezért a kerület átvállalta a közmű-hozzájárulási díjat az ingatlantulajdonosoktól, amely telkenként mintegy 40 ezer forintot jelent.
Az erről szóló polgármesteri előterjesztést a június 27-i ülésén fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete.
Ezzel az önkormányzat – a nehéz költségvetési helyzet ellenére – teljes egészében magára vállalta a gerinchálózat kiépítésének a kerület által fizetendő mintegy 600 millió forintos önrészét.

Szociális segítséget is nyújtanak

Ezen kívül szeptember 25-i ülésen a képviselő-testület arról is döntött , hogy szociális alapon a telken belüli rákötés költségeihez is hozzájárul, kamatmentes kölcsön formájában.
Így az alacsony jövedelmű családoknak vagy az egyedülállóknak sem okozhat gondot a rákapcsolódás a rendszerre.
Így az Önkormányzat a telekhatáron belüli munkálatokhoz szociális alapon kamatmentes visszatérítendő támogatást tud nyújtani a bekerülési költség 50 százalékáig, de legfeljebb 100 ezer forintig.

A támogatás igénybevételének feltételeiről az önkormányzat Humánszolgáltatási Irodája (+36 – 1 – 296 – 1392) és Vagyongazdálkodási Irodája (+36 – 1 – 296 – 1420) ad felvilágosítást.

Kategória: Segít a kerület

Mi épül telken belül?

A háztartások a „házi bekötővezetékeken” keresztül tudnak majd csatlakozni az épülő szennyvízhálózathoz, amelyet minden ingatlanon a telekhatártól számítva egy méter hosszúságban építenek ki a beruházás keretében.
A bekötővezeték elé kerül egy ún. „tisztítóakna”, amely a későbbiekben a csatorna tisztítását teszi lehetővé.
A kivitelező minden ingatlantulajdonossal személyesen veszi fel a kapcsolatot a bekötővezeték és a tisztítóakna pontos helyének meghatározása érdekében.

Célszerű a bekötővezetéket és a tisztítóaknákat is zöldterületre helyezni, mert így a házi szennyvízhálózat rákötése a tulajdonosok számára kevesebb bontással, és így kisebb költséggel jár majd. Fontos megjegyezni, hogy a bekötővezeték kiépítését követően nincs lehetőség azonnal csatlakozni a szennyvízcsatorna hálózathoz, hiszen a teljes rendszer megbízható működését először ellenőrizni kell.
A Fővárosi Csatornázási Művek minden érintett háztartás számára külön értesítést fog küldeni a rákötések megkezdésének időpontjáról.

11 0

A rákötés menete

1. lépés: terveztetés
Az új rendszerre való rákötéshez mindenekelőtt egy erre jogosult (mérnöki kamarai névjegyzékben szereplő) szakemberrel meg kell terveztetnünk a lakóingatlant a telken belüli tisztítóaknával összekötő házi szennyvízvezetéket.

2. lépés: engedélyeztetés
Az elkészült terveket ezután be kell nyújtanunk a Fővárosi Csatornázási Műveknek engedélyeztetésre.
Ha a benyújtott dokumentáció minden előírásnak megfelel, az FCSM postázza az érintett lakosok részére a szolgáltatói hozzájárulást, illetve a közüzemi szolgáltatási szerződés tervezetét is.
Fontos, hogy a szerződéstervezet mindkét példányát a kézhezvételtől számított 15 napon belül, aláírva juttassuk vissza a szolgáltatónak.
Az engedélyeztetési tervek mellé csatolniuk kell a 60 napnál nem régebbi tulajdoni lapot és a hivatalos helyszínrajzot (a TAKARNET rendszerből lekérhető tulajdoni lap is megfelelő).

Több tulajdonos esetén az összes tulajdonos, illetve a haszonélvezők hozzájárulása szükséges a bekötéshez. Abban az esetben, ha a tulajdoni lapon szereplő tulajdonosok egy része nem érhető el (elhunytak, vagy ismeretlen helyen tartózkodnak) a Fővárosi Csatornázási Műveket keressék meg, ahol egyedileg fogják elbírálni az ilyen ügyeket. Minden ilyen esetben megoldást fognak keresni, hogy ne maradjon senki csatornaszolgáltatás nélkül. Az is gondot okozhat, hogy a vízóra nem a kérelmező nevén van. Ebben az esetben a vízóra átírását a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél kell kezdeményezni. Az engedélyeztetés menetének első lépése a szolgáltatói hozzájárulás megkérése (ezzel kell benyújtani a belső vezeték tervét engedélyeztetésre), ezt követően a használatbavételi hozzájárulás beszerzése.

Az FCSM azok részére, akik beadják a terveket engedélyezésre, folyamatosan postázza a rákötéshez szükséges szolgáltatói hozzájárulásokat, illetve két példány közüzemi szolgáltatói szerződést. Amint az érintettek a szükséges dokumentumokat kézhez kapják, kiépíttethetik az ingatlant a telken belüli bekötőcsonkkal összekötő belső vezetéket. A két példány közüzemi szolgáltatói szerződést pedig aláírva, tizenöt napon belül kell visszaküldeni a közműcégnek.

3. lépés: rákötés
Amint kézhez kapjuk a szolgáltatói hozzájárulást, kiépíthetjük a házi hálózatot, és ráköthetünk a közcsatornára.
Miután rákötöttünk, az FCSM használatbavételi hozzájárulását kell kérnünk, amit az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével tehetünk meg. A szolgáltató ezután kiadja a használatbavételi hozzájárulást, illetve visszaküldi az aláírt szolgáltatási szerződés ügyfélpéldányát, így válik hivatalossá az ingatlan csatlakozása.

Kategória: Kivitelezés

Teljes körű helyreállítás a csatorna ellenőrzése után

A csatorna lefektetésével még nem ér véget a munka, hiszen még hátra van a megépült vezetékek minőségének szigorú ellenőrzése.

Amint ez megtörtént, és a szakemberek mindent rendben találtak, a kivitelező elvégzi a végleges helyreállítást, azaz az utcák, a kapubejárók, a zöldterületek eredeti állapot szerinti helyreállítását.

Ez a munkafolyamat – amely szintén forgalomkorlátozásokkal jár majd – megközelítőleg 2-3 hetet vesz igénybe, és ezzel befejeződnek a szennyvízcsatornázás kivitelezési munkái.

Számos lakossági kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy a csatornaépítést követően nem az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre az utakat.
Ennek oka az, hogy az elkészült vezetéket elsőként a rendszer későbbi üzemeltetője, a Fővárosi Csatornázási Művek szigorú műszaki ellenőrzésnek veti alá, ezzel biztosítva a szennyvízhálózat későbbi üzembiztos működését. Az útburkolat végleges helyreállítása csak akkor következhet, ha a legfeljebb néhány hét alatt lezajló műszaki ellenőrzés megfelelő eredménnyel zárul, és az esetleges javításokra is sor került.

Jobb minőségű utak a csatornázás után

A csatornaépítést követő úthelyreállításokra is az uniós támogatás szabályai vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a felbontott utak a korábbival azonos technológiával történő helyreállítására van lehetőség.
A csatornázással érintett aszfaltozott utak, utcák a felbontás szélességnek függvényében új aszfaltréteget kapnak.

A szennyvízberuházás keretében arra nincs mód, hogy a földutak aszfaltburkolatot kapjanak, de a jelenlegi rossz minőségű földutakat a felbontást követően új és jó minőségű, stabilizált földútként állítják helyre. A csatorna lefektetését követően – még ha nem is teljesen új, de a jelenleginél jobb minőségű, rendezettebb utakon közlekedhetünk.

FONTOS!!!

A csapadékvíz-elvezetés nem része a szennyvízcsatornázásnak.
A szennyvízcsatornázást és a csapadékvíz-elvezetést ne keverjük össze – műszakilag két teljesen különböző rendszerről van szó.
A jelenlegi uniós fejlesztéssel – az EU vonatkozó szabályai szerint - a szennyvízprobléma megoldására nyílik lehetőség.

Tudni kell azt is, hogy a szennyvízhálózat lefektetésével az összes főbb közmű a föld alá kerül az érintett területeken, ami kiindulópontja és alapja lesz majd a jövőben további fejlesztéseknek, így a csapadékvíz-elvezetésnek is.

Kategória: Kivitelezés

Csatornaépítés

A közműfeltárás és közműkiváltás átlagosan körülbelül 1-3 hetet vesz igénybe.
Ezután megkezdődik a szennyvízcsatornázás, azaz az utcai gerincvezeték lefektetése, és a házi bekötőcsatornák kiépítése.

Naponta átlagosan mintegy 15-20 méternyi csatorna épül meg egy-egy utcában, a vezetékek építése az utcahossztól és az adott utcában feltárt közművek állapotától függően néhány héttől akár 1-2 hónapig tart.

Ha befejeződtek a csatornaépítési munkálatok, az útburkolatot ideiglenesen helyreállítják, és időszakosan visszaáll az eredeti forgalmi rend is.

Ellenőrzés

Kamerás vizsgálat és víztartási próba is része az ellenőrzésnek.
A műszaki minősítés során elsőként a geodéziai bemérést végzik el, melynek keretében a csatorna megfelelő földalatti elhelyezkedését vizsgálják (ezek az adatok szükségesek egyébként a telken belüli hálózat megtervezéséhez is).
Ezt követően kerül sor a víztartási próbára, amelynek célja, hogy a csővezetékek, aknák megfelelő tömítettségét ellenőrizzék.
Ehhez a csatornát feltöltik vízzel, és 24 órán keresztül azt vizsgálják, hogy a csőben, illetve az aknában van-e vízveszteség, vagyis nem szivárog-e el a víz.

A víztartási próbát követi a kamerás vizsgálat, amelynek során egy önjáró kamera a csatornaszakaszon belülről végighaladva készít felvételeket a csővezetékről.

A felvételek kiértékelése során a szakemberek meggyőződnek a vezeték folytonosságáról, megfelelő eséséről, valamint arról, hogy nincs-e szivárgás, vagy egyéb műszaki probléma az érintett szakaszon.
Az elkészült csatornaszakaszok szigorú ellenőrzésére azért van szükség, hogy a lakosok hosszú ideig élvezhessék a megbízhatóan működő, korszerű szennyvízelvezető rendszer előnyeit.

Kategória: Kivitelezés

Előkészületek: forgalomterelés kialakítása, közműfeltárás

Az állapotfelmérés és bekötőcsatornával kapcsolatos személyes egyeztetések után a kivitelező kihelyezi az utcában a forgalomterelő táblákat, hiszen a csatornaépítés szükségszerűen forgalmi változásokkal, útlezárásokkal jár majd.

Ezután felbontják az útburkolatot, feltárják a földben lévő közműveket, és ahol szükséges, új nyomvonalon lefektetve, kiváltják azokat.

Kategória: Kivitelezés

Csatornaépítés előtt: állapotfelmérés és egyeztetés a házi bekötőcsatornáról

A kivitelezés első lépéseként – a munkálatokat megelőzően – a kivitelező értesíti az érintett lakosságot.
Az ingatlantulajdonosok a postaládákba eljuttatott szórólap segítségével az adott utcára vonatkozóan, a munkálatok legfontosabb részleteit tudhatják meg.

Az értesítésben szerepel a kivitelezés várható kezdő- és befejező dátuma, a forgalomkorlátozásokkal kapcsolatos információk és egyéb praktikus tudnivalók is.

A csatornaépítést megelőzően sor kerül az ingatlanok, illetve a közterület és az utca videókamerás és fényképes állapotfelvételére. Erre a későbbi viták elkerülése miatt van szükség, mert így könnyedén megállapítható, hogy a kivitelezés ideje alatt történik-e bármilyen változás az ingatlan állagában.

A kivitelező illetékes munkatársai, akik fényképes és pecséttel ellátott igazolvánnyal rendelkeznek, személyesen felkeresik az ingatlantulajdonosakat, hogy a házi bekötőcsatorna helyéről egyeztessenek.

Az egyeztetések célja, hogy a bekötőcsatorna a tulajdonos számára megfelelő nyomvonalon épüljön meg, amennyiben az műszakilag megoldható.

Kategória: Kivitelezés

Általános információk a munkavégzésről

A szennyvízcsatornát hagyományos, ún. „nyílt árkos eljárással” fektetik le.

Az új hálózat részeként főgyűjtő csatorna is épül, amelynek átmérője a megszokottnál jóval nagyobb.
A főgyűjtő csatornának az a feladata, hogy a kisebb utcai mellékcsatornákból összegyűjtse, és továbbítsa a szennyvizet a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre.
Érdekesség, hogy azokon a területeken, ahol a magas talajvízszint akadályozná a csatornafektetést, először ún. vákuumkutak segítségével csökkentik a vízszintet.

A nagy intenzitású munka, az egyszerre több utcában zajló kivitelezés természetesen a helyi lakosok és a közlekedők részéről fokozott türelmet is igényel majd, hiszen a munkálatok elkerülhetetlen velejárói a kisebb-nagyobb ideiglenes forgalomkorlátozások és terelések.

Egy-egy utcában egyszerre csak egy kb. harminc méteres szakaszt ásnak fel, és zárnak el a forgalom elől, így csupán rövid ideig fordulhat elő, hogy az ingatlanokat nem lehet gépkocsival megközelíteni.

A kivitelezők a közérdekű szolgáltatások (mentő, tűzoltó, rendőrség, szemétszállítás, postai kézbesítés stb.) zavartalanságát is folyamatosan biztosítják a munkálatok során.

Az első lépések

1) Az adott helyszíni munkálatok megkezdése előtt a kivitelező cég állapot felmérést készít a csatornázással érintett területekről.

2) A megvalósítás elkezdését megelőző három munkanappal minden érintett ingatlantulajdonost szórólap útján értesít.

3) Ezt követően a kivitelező cég szakembere személyesen felkeresi az érintetteket, hogy egyeztessenek a csatorna-bekötés helyéről.

12 0

Kategória: Kivitelezés

A helyi csatornázás a kiemelt fővárosi csatornaberuházási projekt, a BKISZ (Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése) része.
A több kerületben és Budaörsön megvalósuló, 240 kilométernyi hálózatbővítést magában foglaló teljes fejlesztés nettó beruházási költsége 34,1 milliárd forint, amiből 23,5 milliárd az uniós támogatás.


"Örömmel jelenthetem be, hogy fővárosi beruházás keretében
még az idén elindul a kerületben is a csatornázási program" – jelentette be napirend előtti hozzászólásában dr. Lévai István Zoltán a képviselő-testület június 27-i ülésén.
A bejelentésnek óriási jelentősége volt:
a csatornázatlan budapesti terület közel 50 százaléka ugyanis a XVIII. kerületben található.


Eltörölték a közmű-hozzájárulási díjat

Az önkormányzat már a tervezési szakaszban jelezte, hogy enyhíteni szándékozik a háztartásoknak a csatornarákötéssel kapcsolatos anyagi terheit.
Ezért a kerület átvállalta a közmű-hozzájárulási díjat az ingatlantulajdonosoktól, amely telkenként mintegy 40 ezer forintot jelent.
Az erről szóló polgármesteri előterjesztést a június 27-i ülésén fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete.
Ezzel az önkormányzat – a nehéz költségvetési helyzet ellenére – teljes egészében magára vállalta a gerinchálózat kiépítésének a kerület által fizetendő mintegy 600 millió forintos önrészét.

Szociális segítséget is nyújtanak

Ezen kívül szeptember 25-i ülésen a képviselő-testület arról is döntött , hogy szociális alapon a telken belüli rákötés költségeihez is hozzájárul, kamatmentes kölcsön formájában.
Így az alacsony jövedelmű családoknak vagy az egyedülállóknak sem okozhat gondot a rákapcsolódás a rendszerre.
Így az önkormányzat a telekhatáron belüli munkálatokhoz szociális alapon kamatmentes visszatérítendő támogatást tud nyújtani a bekerülési költség 50 százalékáig, de legfeljebb 100 ezer forintig.

A támogatás igénybevételének feltételeiről az önkormányzat Humánszolgáltatási Irodája (+36 – 1 – 296 – 1392) és Vagyongazdálkodási Irodája (+36 – 1 – 296 – 1420) ad felvilágosítást.


"A nyitórendezvény arról a 20 éves küzdelemről szól, amíg eljutottunk idáig – hangsúlyozta Ughy Attila polgármester, amikor részt vett a Tarlós István főpolgármesterrel tartott közös projektindítón.
"Régebben nagyon gyakran szembesültünk olyan gondolatokkal, miszerint túl kicsik vagyunk, túl messze Budapest központjától, ezért túl gyengék, hogy kiharcoljuk a csatornázás megvalósítását. Mi viszont tudtuk, hogy erről nem mondhatunk le, és azzal is tisztában voltunk, hogy sikerességünk fokmérője az lesz, megvalósul-e a csatornázás" – hangsúlyozta.
A tudosítások szerint a mostani fejlesztés során  azért a XVIII. kerületben létesül a leghosszabb szakasz, mert Ughy Attila polgármester sikeresen lobbizott a kerület érdekében.

Kategória: Projektleírás