Megkezdődött az iráni állampolgárok egészségügyi ellenőrzése a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Írta:  2020.02.28.

 


BudapestAirport fejlec

A Budapest Airport hatósági döntés alapján megkezdte a Magyarország schengeni határánál belépésre jelentkező iráni állampolgárok egészségügyi szűrését a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az új koronavírus kapcsán hozott hatósági intézkedések értelmében jelenleg a Kínából, Észak-Olaszországból és Dél-Koreából közvetlen járattal érkező, illetve a magyar schengeni határt átlépő iráni állampolgárok testhőmérséklet-mérését végzik a repülőtéren.

 

A mai napon hatósági döntés értelmében megkezdték a Magyarország schengeni határán belépésre jelentkező iráni állampolgárok egészségügyi vizsgálatát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Budapest és Irán között nincs közvetlen repülőjárat, az iráni állampolgárok testhőmérsékletét az útlevélellenőrzéssel egy időben végzik el az erre a feladatra kijelölt szakemberek. Az iráni utasok esetében a testhőmérséklet mérés manuálisan, kézi lázmérővel történik, még a Magyarországra történő belépés előtt. Amennyiben az utas testhőmérséklete meghaladja a határértéket (38°C), az utast az erre kijelölt izolációs helyiségben elkülönítik, majd a mentőszolgálat az erre felkészült egészségügyi intézetbe szállítja. A repülőtér Kényszerhelyzeti Készültség szolgálata ezt követően fertőtleníti a légijárművet és azon helyiségeket, ahol az érintett utas megfordult.

Egészségügyi szűréssel érintett járatok

Korábbi rendelkezések értelmében január 31. óta a közvetlen járattal Kínából érkező, február 23. óta a közvetlen járattal Észak-Olaszországból érkező, február 26. óta pedig a közvetlen járattal Dél-Koreából (Szöulból) érkező utasokon végeznek testhőmérséklet mérést a Liszt Ferenc Repülőtéren.

A testhőmérséklet méréssel érintett járatok száma összesen heti 52.

Az érintett közvetlen járatok:

Az intézkedések elrendelése óta 30 légijárat 3366 utasa és 236 fő személyzet esett át hőmérős szűrésen. Eddig egy kínai utasnál mértek hatérérték feletti testhőmérsékletet, a további vizsgálatok viszont koronavírust nem mutattak ki.

 tablazat iran

Járatfelfüggesztések

Az egyes légijáratok üzemelésének felfüggesztését az adott országbeli vagy a magyar hatóságok, illetve a légitársaságok rendelhetik el. A repülési joggal rendelkező légijáratok leszállását a Budapest Airportnak nincs hatásköre megtagadni.

Korábban 3 légitársaság 5 kínai városból heti 13 járatot üzemeltetett Budapestre. A Shanghai Airlines és a Hainan Airlines valamennyi járatát felfüggesztette március végéig. Az Air China csökkentette Peking és Budapest között közlekedő járatit, március 4-től pedig már csak heti egy járatot üzemeltet az útvonalon. A mai napon a Wizz Air bejelentette: március 11-től több olaszországi járat esetében járatszámcsökkentést vezet be.

A Budapest Airport felkészült a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekre

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A repülőtér üzemeltető jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők, stb.) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is. A kézi lázmérőzés mellett egy saját tulajdonú és két bérbe vett hőkamerával történik az utasok testhőmérséklet-mérése. A repülőtér üzemeltető emellett többnyelvű tájékoztató táblákat és szórólapokat helyezett ki a terminálokon.