Győzött a szívtorta

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.04.12.

A pestszentlőrinci Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterembe nemcsak a helyi lakosok látogatnak el szívesen, hanem más kerületekből és városokból is érkeznek vendégek. Ez nem véletlen, hiszen a cukrászda finomságai számos megmérettetésen bizonyultak már a legjobbnak, legutóbb Dubaiban a Gulfood nemzetközi gasztronómiai kiállításon győztek a leginnovatívabb termék kategóriában.

 

aprilis3A XVIII. kerületi mestercukrász, Zila László 1984-ben nyitotta meg a Krisztina cukrászdát, a Május 1. strand területén. A névválasztás nem volt véletlen, ugyanis akkor született kislányáról nevezte el. A cukrásznak később sikerült megvásárolnia az igen elhanyagolt állapotban lévő strandöltözőt – az egykori lövőház épületét – a hozzá tartozó parkkal. A Krisztina cukrászda neve akkor már jól csengett a kerületen túl is, ezért úgy döntött, hogy a kávéház mintegy tradícióteremtésként a családnevet fogja viselni, hiszen két fiú is van a családban. Két évig tartó felújítást követően 2003-ban, az épület százéves évfordulóján nyílt meg a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem.

A mestercukrász „békeidőket” idéző polgári kávéházat varázsolt a helyből, amely a szokásos rendezvények, ünnepi fogadások mellett az immár hagyományosnak mondható irodalmi esteknek és kiállításoknak is méltó terepe. Tavasztól őszig a kerthelyiség ősparkjában élvezhetik a vendégek a kellemes környezetet. Igazi kuriózum a kert hátsó részében lévő két terebélyes, jó száz éves platánfa. A XX. század eleji kávéházi hangulatot idéző cukrászda étteremként is működik, amelyet nemcsak a helyi lakosok látogatnak előszeretettel, hanem más kerületekből és városokból is érkeznek vendégek.

Zila László több mint harminc éve készíti országosan és nemzetközileg is elismert cukrásztermékeit. Az általa szabadalmaztatott süteményformával készült torta Magyarország tortája is volt 2011-ben, a Zila cukrászcsapatának keze alól már négy országtorta került ki. A mestercukrász az évek során számos elismerésben részesült, például 2003-ban az aranykoszorús mestercukrász címet kapta meg, 2010-ben pedig elnyerte Az év gasztronómusa díjat, amelyet először ítéltek oda cukrásznak. „A legbüszkébb a Zila-tortaformára vagyok, amelyet mintegy száz országban ismernek már. Én találtam fel, készítettem el, és védettem le világszerte. Nem adtam el a jogokat külföldre, saját magam gyártom, amihez meg kellett tanulnom a szilikonforma készítését is” – mondta a mester.

Az első tortaformát több más speciális forma követte, amelyekkel gyorsan és könnyedén készíthetők édes vagy akár sós finomságok. Az ötlet egy egyszerű gondolatból született: olyan tányérdesszert készítése, amely hasonlatos a bonbonhoz, folyékony öntetet rejt, és amikor felvágják, az öntet lágyan kifolyik a süteményből. A különleges Zila-sütőformák nemcsak a profi cukrászok és szakácsok életét könnyítik meg, hanem a hobbiból sütők is sikerélményt szerezhetnek általuk.

Zila László neve ma már egyet jelent az innovációval. Ezért nem véletlen, hogy ismét egy újdonsággal rukkolt ki, a „szívtortával”. „Miután családi hagyomány nálunk a hurka- és kolbásztöltés, egy alkalommal eszembe jutott, hogy megfelelő betéttel akár egy szívformát is tudnék készíteni marcipánból. Ha a szív alakú előtéttel kinyomunk egy akkora csíkot, amelyet be tudunk helyezni a tortaforma közepébe, akkor bárhol vágunk is bele a süteménybe, egy szívforma lesz látható” – magyarázta.

A mester ezt követően megrajzolta az elképzelését, elkészíttette hozzá a szerszámot, aztán addig-addig kísérletezett, amíg olyan nem lett a sütemény, amilyennek elképzelte. A hurkatöltős megoldást továbbgondolva alkotta meg azt az új szilikont, amellyel krémből készült szívformát lehet belehelyezni a tortába.

aprilis2

Nem sokkal ezután, február végén, március első napjaiban rendezték meg Dubaiban a 2017-es Gulfoodot, amelyen több más magyar cég mellett a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda is részt vehetett. Az évente megszervezett nemzetközi gasztronómiai kiállításon és vásáron a minőségi élelmiszereket előállító termelők, kereskedők, vendéglátóipari vállalkozók találkoznak egymással, és különféle kategóriákban díjazzák a legjobbakat.

„A kiállításra készülve tudtuk meg, hogy nevezni lehet a leginnovatívabb cukrászati termék kategóriában, és megtettük. Mire kiutaztunk, már tudtuk, hogy bekerültünk az első tíz közé. Nem volt egyszerű a dolgunk, mert a repülőgépre csak meghatározott súlyú poggyászt lehetett felvinni. Mondanom sem kell, hogy a szilikon sütőformákkal kihasználtuk a maximumot” – mesélte Zila László. A négytagú csapat Dubaiban egy apartmant bérelt, ahol a cukrászmester háztartási körülmények között készítette el a különféle finomságokat, hogy a látogatók ne csak a sütőformákat tekinthessék meg, hanem a produktumot is lássák és megkóstolhassák.

A gálaünnepségen aztán kiderült, hogy a jelöltek közül a Zila a legjobb a kategóriában. „A szilikon tortaformát, amellyel gyakorlatilag bármilyen formát bele lehet vinni a süteménybe, már korábban levédettem. Az első díjat a szívtortával nyertük el, azt a technológiát részesítették elismerésben, amellyel a szív alakot tudjuk a tortába beletenni. A kiállításon nagy volt az érdeklődés a sütőformáink iránt, ezért bízom benne, hogy kelendők lesznek majd az arab piacon is” – tette hozzá a mestercukrász.

* * *

Tősgyökeres vendéglátósok
A cukrászmester Zila László, akinek a szülei is a XVIII. kerületben éltek, születése óta lakik Pestszentlőrincen, iskolába is itt járt. Ugyanígy a gyermekei is, akik a családi vállalkozásban tevékenykednek.

A Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étteremnek otthont adó épületet svájci mintát követve lövőház céljára emelte 1903-ban nyereségéből a nagy kártyás hírében álló Szemere Miklós országgyűlési képviselő. Az 1900-as évek elején számos előkelőség – miniszterek, őrgrófok, főrangú hölgyek és urak – fordult meg a népszerű helyen.

A

z államosítás után, 1949-től a strandfürdő öltözőjeként szolgált ötven éven át, majd hosszú ideig üresen állt, és egyre csak romlott az állapota. Azután, ahogy a mesében, jött egy jó tündér, jelen esetben a Zila család, amely megvásárolta és felújította a jobb sorsra méltó épületet, amely azóta ismét régi pompájában tündököl, s állandó helyszíne a Krúdy Gyula Irodalmi Kör estjeinek és kiállításoknak is.

* * *

aprilis1

A Zila országtortái
A Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda a madártej-, a szatmári szilvás, a pándi meggyes tortával, a kecskeméti barackos kölestortával, valamint a cukormentes kategóriában az egreses almatortával nyerte el a Magyarország tortája címet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotók: Lenyó László