Elemek szűrése dátum szerint: szerda, 08 július 2020

A Gyömrői út és a vasúti töltés mentén tisztították meg a szétdobált szeméttől a környezetet azok az önkéntesek, akik a Civil Zöldítők Egyesülete felhívására ragadtak zsákot és húztak kesztyűt június 21-én.

Kategória: TV18

 

 

A mai napon Önkormányzatunk megrendelte a kerület teljes lakott területére a földi terítésű szúnyoggyérítési munkálatokat.

A teljes körű gyérítés várhatóan jövő hét második felében kezdődhet meg, természetesen az időjárási viszonyok függvényében. A folyamat 2-3 napot fog igénybe venni és a munkagépek este 9 és hajnal 2 óra között járják be a közterületeket. A szer pár órán belül "napsugárzás hatására” bomlik le. Egyebek mellett ezért is hatékonyabb a napnyugta után történő kezelés.

Újabb invázió esetén a munka megismételhető lesz legalább egy alkalommal augusztus hónapban is.

A múlt héten, az erdős területeken már megkezdett gyérítés folytatódni fog.

2020 évtől kezdődően a jogszabályi változások miatt kémiai irtásra csak földi úton van mód. Ennek során egy emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan szert juttatnak ki többnyire platós gépjárművekre rögzített berendezések segítségével. A permetezést a szakemberek napnyugta után kezdik meg, így a méhekre és nappali rovarokra nem jelent veszélyt a szer, ennek ellenére az önkormányzat a nagyobb biztonság érdekében külön értesíti a méhészeket az irtás tervezett dátuma előtt. Az irtószer a permetezést követően pár órával lebomlik.

 A lakosság részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a kiteregetett ruhákat, a kezelés időtartama alatt javasolt zárt térbe vinni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.
  • A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért a szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként javasoljuk, a további szaporodás megakadályozása érdekében ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli összegyűlt pangó vizeket.

 

Kategória: Közélet