Az Upsurge projekt

2023.01.23.

 

 

A természet erejével regenerálódó városok

 

 

Az Upsurge projekt a természet által ihletett és támogatott megoldásokat kutatja (Nature Based Solutions = NBS). A természet folyamatait viszi be a városokba, annak erejét használja ki a levegő és a talaj állapotának javítására, így segítve az emberi jólét és a biológiai sokféleség visszaállítását.

 

Miért fontos visszahozni a természetet a városokba?

Városaink lakosságszámot és területet tekintve gyorsan növekszenek.

Ma az európai polgárok 70%-a városokban él, ez a szám 2050-re várhatóan 80%-ra fog növekedni. Más szóval, mindössze 30 év múlva 36 millió új városi polgárnak lesz szüksége lakhatásra, foglalkoztatásra és gondozásra.

Ugyanakkor a ma tapasztalható fenntarthatatlan ütemű urbanizáció veszélyezteti a biológiai sokféleséget és a természetes ökoszisztémákat, valamint az emberi egészséget is.

A városi területek alapvető szerepet játszanak az üvegházhatású gázok kibocsátásában, így annak csökkentésében is Európában és szerte a világon.

Becslések szerint a városok a Föld földterületének 3%-át foglalják el, de a világ energiaszükségletének és  CO2-kibocsátásának közel a 70%-áért felelősek.

A városok nagy karbonlábnyoma a levegő minőségét is befolyásolja, és egyre nagyobb aggodalmat vet fel a lakosok egészségével és jólétével kapcsolatban.

A természetalapú megoldások hatékony, hosszú távú és költséghatékony intézkedéseket biztosíthatnak az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra, lehetőséget az aktív és egészséges életmódra, továbbá növelhetik az önellátást és biztosíthatják a talaj regenerálódását.

Hogyan valósul meg a XVIII. kerületben az Upsurge projekt?

Kerületünk sikeresen pályázott az Európai Unió Horizont 2020-as programjára a klímaadaptív kertek ötletével, így – 4 másik európai város mellett – megvalósítási helyszínként vesz részt az Upsurge projektben.

 

A kerület jellemzői és kihívásai

A XVIII. kerület egy kertvárosias kerület sok zöld felülettel, kertekkel, parkokkal, utcafákkal. De

  • a levegőminőséget rontja a városközponthoz csatlakozó főútjain futó gépjárműforgalom és a Budapest Airport közelsége,
  • a csapadékvíz elszivárgását gátolják a burkolatok (utak, házak, parkolók, felhajtók – magán és köztulajdonú ingatlanokon egyaránt).

Ezt a két problémát egyszerre orvosolhatják a természetalapú megoldások. Például egy növényekkel beültetett szikkasztó árok (~esőkert) ideiglenesen be tudja fogadni a hirtelen lezúduló csapadékot, így az értékes esővíz, ahelyett hogy az utcán hömpölyögne, majd egy csatornán keresztül elhagyná a kerületet, helyben tud elszikkadni. A szikkadás folyamatát nagyban segítik a növények gyökerei és levelei, előbbi azzal, hogy nem hagyja a talajt összetömörödni, utóbbi pedig a párologtatás révén, egyúttal hűtve a környezetet, tisztítva a levegőt, tompítva a forgalom zaját. Sőt még mutatósak és szépek is lehetnek a növényekkel beültetett szikkasztók.

 

Természet alapú megoldások a kerületben

2023-ban megkezdjük a projektben vállalt esőkertek, fás árkok, kavicsgyepes parkoló és zöld fal kivitelezését. Ezek olyan tájképi helyszínek, amelyek csökkentik az át nem eresztő városi területekről, például a tetőről, felhajtóról, úttestről és járdáról származó esővíz mennyiségét és szennyezőanyag-terhelését. A növényállományra és speciálisan rétegzett talajra támaszkodnak, hogy helyben tartsák és szivárogtassák el a csapadékvizet, miközben kiszűrik belőle a szennyeződéseket.

Az Upsurge projekt nemzetközi honlapja itt érhető el: https://www.upsurge-project.eu/

 

eu logoNavbar